До всички: хиляди остават без шофьорски книжки

шофьорска-книжка

Неприятни новини долитат до хиляди в края на първата десетдневка на април месец.

Курсовете по първа долекарска помощ, които БЧК провежда, са спрени до края на април заради COVID мерките. Това води до проблем с издаването на шофьорски книжки.

Автошколи се оплакват, че заповедта на здравното министерство блокира хиляди курсисти в страната. Подобен е проблемът и с плажните спасители за летния сезон. Това е трето затваряне на курсовете на БЧК по време на пандемията, съобщава БНТ.

Курсистите ще трябва да изчакат, въпреки че са покрили изпитите по кормуване и теория. „Лошото е, че в момента почти никъде не може да си намерите работа, ако не притежавате шофьорска книжка. Много хора са записали този курс, защото са си намерили работа и в момента не могат да започнат заради това, че нямат шофьорска книжка“, заяви Красимир Георгиев, председател на УС на Асоциацията за квалификацията на автомобилистите в България.

Курсовете са спрени и при водните спасители. Подготовката за сезона започва още през февруари. До момента в Бургас са записани 36 човека, които чакат.

„Ще създадем такава организация май и юни, че до 15 юни да завършат всички тези, които проявяват желание и интерес. Имаме намерение за втора поредна година да извършим подготовка на водни спасители на морето, директно на плажа“, допълни Виолета Радева, директор на БЧК – Бургас.

От БЧК заявиха, че изпълняват заповед на здравното министерство. „БЧК не бави умишлено и не е в наша полза това, да бавим подобни обучения. Не забравяйте, че все още се намираме в третата вълна“, уточни д-р Надежда Тодоровска, заместник генерален директор на БЧК.

В условия на затегнати COVID мерки курсистите ще могат да се подготвят онлайн на сайта на БЧК, където е разработена електронна платформа, която покрива теорията. След успешно положен тест остават само практическите занимания, които са между три или четири часа. „Не очаквам да имаме голямо струпване и невъзможност да откликнем на нуждите, които ще се съберат в периода, който предстои“, заяви д-р Тодоровска.

От БЧК информираха, че са изпратили молба до здравното министерство да възстановят курсовете по-рано от предвиденото, като предлагат това да стане след 11 април.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ