Президентът тайно сондирал за избори през юли

Румен Радев 2

Призракът на нови предсрочни избори става все по-видим и ако 45-ият парламент не успее да излъчи кабинет, се върви към вот най-рано през втората половина на юли.

Неофициално откъм партиите, които оформят анти-Борисов пакт, потвърждават, че вървят разговори какво спешно трябва да се промени в изборното законодателство, за да се закрие този все още неоткрит парламент.

Лидерът на спечелилата парламентарния вот партия Бойко Борисов предложи свикване на Велико народно събрание и се обърна към президента да даде свой вариант за промяна на конституцията, за да се излезе от трудната ситуация, при която засега не може да се сглоби правителство. (Виж долу)

Мая Манолова побърза през фейсбук да отговори на действащия премиер, че ще има конституционен дебат и съдебна реформа, но партиите на протеста щели да решат това.

Според осведомени в дните след 4 април партии, дискретно подкрепяни от президента, обмислят промени в Изборния кодекс – единственото нещо, което да приеме това Народно събрание.

За електронно

и пощенско

гласуване

настояват от

“Демократична

България”

Видеонаблюдението при броенето на протоколите също е една от главните им каузи, на които са се зарекли при следващия парламент.

“Ако могат изборите да се проведат при други условия, тоест да се промени Изборният кодекс, това може да се окаже

реалистичен

сценарий за

рестарт на

демокрацията”, акцентира съпредседателят на обединението Христо Иванов в едно от последните си предизборни интервюта.

Александър Маринов, председателят на Стратегическия съвет на президента, каза, че трябва да бъде преодоляно значението на купения вот, за да има легитимно правителство. Което означава, че вероятно президентът Румен Радев също е за промяна в правилата и съответно нови избори.

Източници от анти-Борисов настроените партии съобщиха, че президентът Радев дискретно сондирал промени в изборните правила и се надява на експертизата на влезлите в парламента партии. Още през януари на консултации той съгласува с тях вижданията си за честен, демократичен вот и убеждението си, че всички българи в чужбина трябва да могат да гласуват. (Какви бяха идеите на президента през януари – виж долу.)

От 2 г. ДБ настоява за бюлетини по пощата. От партията дори изпратиха законопроект до НС, но никой от депутатите не го припозна, за да го внесе от свое име.

Текстовете им предвиждат гласуването да се провежда в период от не по-малко от 14 и не повече от 25 дни, а самото гласуване да приключва 5 дни преди изборния ден.

Според предложения законопроект на ДБ възможността за електронно гласуване пък трябва да приключи 3 дни преди изборния ден и да се проведе в период от една седмица. Предвижда се дори избирателят да може да промени вота си в рамките на този период.

Реално онлайн гласуване обаче не може да бъде въведено за предсрочни избори.

Дори да бъде взета наготово системата от някоя държава, която има е-вот, ще има грешки и реално ще се опорочи идеята, обясниха експерти от коалицията.

От година и половина ЦИК не обявява техническото задание за система за електронно гласуване, припомниха от ДБ.

Видео-

наблюдение от

застъпници и

наблюдатели

с мобилните

си телефони

Това е идеята, за която ДБ се бори до последно преди изборите на 4 април. Тя може да се реализира през разработената от обединението платформа “Ти броиш”, с която се прави паралелно преброяване.

Остана обаче под забрана, след като 2 дни преди парламентарния вот ВАС отказа да даде старт на делото, от което да се реши дали дали се забраняват, или да се разрешават камерите в изборния ден.

Без да говори за предсрочни избори,

още във вторник

Мая Манолова

обяви, че

незабавно

ще внесе

промени в

изборното

законодателство “Изправи се! Мутри вън!” иска въвеждането на електронно гласуване зад граница, изборни райони в чужбина, както и активна регистрация за изчистване на изборните списъци от фантоми. Манолова ще инициира и общи действия с другите групи за смяна състава на настоящата ЦИК.

От ДПС отказаха коментар на този етап. Те щели да кажат позицията си, когато “му дойде времето”.

През последните години при всички отваряния на Изборния кодекс обаче движението е държало на няколко конкретни промени.

Едната идея

на ДПС е

въвеждането на

изцяло машинно

гласуване

или машинно броене на хартиените бюлетини.

Мотивът на движението е, че така ще се премахне субективният елемент при броенето на бюлетините, защото много от протоколите, които в момента се пишат на ръка, се грешат, а после поправят.

През годините ДПС е предлагало и видеонаблюдение в секциите, както и увеличаване на броя на секциите в страните извън ЕС, чийто таван в момента е 35.

Друго от предложенията, които от ДПС винаги внасят, е да отпадне уседналостта от 6 месеца за гласуване на местните избори, защото според тях подобна забрана ограничава правото на българските граждани да гласуват.

Радев поиска същото още през януари

След свиканите в средата на януари консултации с политическите сили – парламентарни и извън Народното събрание, президентът обобщи и своите виждания за промени в изборните правила. И още тогава настоя, че идва време кодексът да се ремонтира преди вота за 45-ото НС.

За какви промени се обяви Румен Радев:

– Гласуване по пощата, за да се даде възможност на българите зад граница да упражнят правото си дистанционно

– Видеонаблюдение в реално време на броенето на бюлетините

– Попълване на протоколите и качването им в обща информационна платформа с цел намаляване на всякакви възможности за манипулация на изборния процес

– Равнопоставена и ефективна предизборна кампания, особено по отношение на медийното отразяване

По-късно президентът върна частично ремонтирания ИК в частта за усложнените протоколи, които изискваха от секционните комисии да сумират машинното гласуване и вота с хартия. Мнозинството преодоля ветото му, ЦИК не поправи протоколите и в крайна сметка това доведе до грешки и забавяне в броенето и предаването.

Премиерът: Щом искате избори – президентът да вади проекта си за конституция и да са за Велико народно събрание

Нови парламентарни избори не са решение, заяви в сряда лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. Той повтори тезата си, че няма смисъл да се харчат допълнително пари за предсрочен вот.

“Ако толкова им се вижда тежка политическата обстановка, ако толкова няма решение, новите избори не са решение. Въобще не ни е страх, партията е в прекрасна форма. Ето ви решение – нали всички говорехте за Велико народно събрание – събира се то сега, нека Радев неговия проект за конституция да внесе, това събрание да го реши. Решаваме всички проблеми, там половината са мажоритарни гласове, и почваме на чисто. Ето това са варианти, които политиците би трябвало да разгледат, а не да се чудят как и къде да протестират”, каза Борисов.

Няколко часа по-късно президентът Румен Радев му отвърна, че “промените в основния закон трябва да са с дългосрочен хоризонт и не бива да се превръщат в залог за нечие политическо оцеляване.

На дневен ред е сформирането на правителство, а ако това не стане, парламентът ще бъде разпуснат, се казва в позиция на държавния глава до BTV.

“Без действащ парламент е немислимо да се осъществяват конституционни промени. Президентът неведнъж е заявявал, че се отнася напълно отговорно към правомощието си да предложи промени в Конституцията, но е подчертавал, че това е изключително важен въпрос и промените в основния закон трябва да са с дългосрочен хоризонт и не бива да се превръщат в залог за нечие политическо оцеляване”, казва Радев.

“Борисов иска свикване на Велико народно събрание, за да остане премиер до живот. Конституцията за втори път се превръща в средство да продължи властта си и още малко да е премиер”, отхвърли офертата Мая Манолова от “Изправи се! Мутри вън!”.

Борисов пробва кабинет, после дава 10 депутати на Слави, за да управлява

Проект за правителство на ГЕРБ с друг премиер анонсира Захариева

Следваме закона, лаконично написа Трифонов във фейсбук

Премиерът и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов ще предложи четвърто свое правителство, въпреки че е наясно, че то няма да получи подкрепа в парламента. Това стана ясно в сряда в първия коментар на Борисов след вече ясните изборни резултати. Той го направи пред министрите си на редовното заседание на кабинета, излъчвано във фейсбук.

След това Слави Трифонов да се готви със свое предложение за правителство, предупреди Борисов.

“Оттук нататък колегата политик Слави Трифонов трябва да излезе и да си поеме отговорност. Ние ще предложим, те няма да го изберат и ще дойде той наред. Най-колегиално го моля да почне да си правят състава на правителството. Това е много тежка, сложна задача и изисква определено време. Така че да не дезертират, да не се оправдават, че не им достигат гласове”, заяви Борисов. По неговите сметки една коалиция анти-ГЕРБ в парламента може да събере 200 гласа. При нужда обаче лидерът на ГЕРБ

щял да осигури

10 “дежурни” от

своите депутати,

за да подкрепят правителство на Трифонов. Подобна оферта Борисов отправи и през 2013 г. за кабинета на Пламен Орешарски.

“Лесно и хубаво е да протестираш, но някой трябва да работи. Заради нашите избиратели сме длъжни да предложим вариант. От заявките, които чувам, надали ще стане, но следва те да се съберат и да си направят правителство и тогава хората ще поставят на везната само след няколко месеца – ГЕРБ, Борисов, вие, ние, само след няколко месеца. Това сме го гледали при Орешарски, ще гледаме по-лош вариант. Щом не харесвате ГЕРБ, СДС и Патриотичния фронт, управлявайте, за да видите как е, лесно ли е”, заяви още Борисов.

Часове след него своя първи коментар направи и лидерът на “Има такъв народ” Слави Трифонов. Думите му, разпространени във фейсбук, са в отговор на отправените предложения да сформира правителство. Подкрепа за кабинет на “Има такъв народ”, но без да участват в него, вече обещаха от БСП ден преди офертата на Борисов за 10 депутати.

“По повод на различни политически изказвания и предложения, изразени в последните дни, искам да кажа следното:

Има много

ясна законова

процедура,

упомената в конституцията, и ние съвсем логично я спазваме и вървим по нея”, написа Трифонов в сряда във фейсбук. Това, което вероятно е провокирало лидера на ИТН да напише поста, са въпросите къде е, болен ли е, защо не е коментирал резултатите от вота и защо не казва какво мисли да прави.

Реално обаче от отговора му не става ясно дали би опитал да предложи състав на МС. Конституцията предвижда както възможност Трифонов да направи правителство, така и да върне мандата на президента Румен Радев неизпълнен и да се върви към трети опит за кабинет и евентуално предсрочни избори.

Правителството, което ще предложи ГЕРБ, ще бъде с премиер, различен от Борисов, но с партийни министри, съобщи вечерта вицепремиерката Екатерина Захариева.

Трифонов събра на 3-ия ден Изпълнителната си комисия. Мълчи, не вдигал и на Иванов

Ще изпълни процедурата да предложи правителство, убедена е Мая Манолова

Изпълнителният съвет, който осъществява оперативното ръководство на партия “Има такъв народ”, свикал лидерът ѝ Слави Трифонов на третия ден след вота, съобщават колегите от “24 часа”.

Самият Слави обяви през фейсбук в изборната нощ, че има симптоми на COVID и се е самолизолирал. Не става ясно в какъв формат е било вчерашното заседание, но именно след него той лаконично и задочно – отново във фейсбук, отвърна на Бойко Борисов, че ще следва конституцията.

В състава на Изпълнителния съвет освен Трифонов влизат сценаристите му Тошко Йорданов, Ивайло Вълчев (зам.-председатели на ИТН), Александър Вълчев, Драгомир Петров и Филип Станев и главният секретар Виктория Василева.

Самият Трифонов и екипът му продължават да мълчат по въпроса с кого са най-склонни да се коалират за нов кабинет. В последните дни, както и по време на кампанията заявката им е само една – че съюз с ГЕРБ, ДПС и БСП няма да направи.

А “Демократична България” и “Изправи се! Мутри вън” лидерът на новата втора парламентарна партия у нас нарече “по-малкото зло”.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ