Пандемията стопи болничните с 1 млн. дни

Болница

По-време на пандемията българите са боледували по-малко, като през миналата година болничните са намалели почти с 1 млн. дни. Това показва анализ на Националния осигурителен институт, които е публикуван в бюлетина им.

Една от причините за намаляването на болничните е безработицата, която остави много хора без работа през миналата година.

През 2020 г. разходите за парични обезщетения при временна неработоспособност и трудоустрояване достигнаха 680,7 млн. лв., със 74,5 млн. лв. повече спрямо 2019 г. Увеличението се дължи почти изцяло на по-големите разходи за парични обезщетения при временна неработоспособност поради общо заболяване и за гледане на болен член от семейството и карантина.

В същото време средното обезщетение на ден се е вдигнало с 14,4%, а при нетрудови злополуки – с 10,9%. Причината е, че през миналата година се вдигна минималната работна заплата и максималният осигурителен доход.

Само за година броят на изплатените работни дни за гледане на болен член от семейството се е вдигнал над два пъти – от 666 хил. до 1,34 млн. работни дни. Рязко нараства и среднодневният размер на
обезщетението – с 44,2%. „Нарастването на изплатените работни дни е пряка последица от пандемията на коронавирус COVID-19, в резултат на която след март 2020 г. броят на издадените болнични листове за карантина нарасна десетки пъти. Едновременно с това нарасна и средният брой работни дни, които се плащат на болничен лист“, пише в анализа на НОИ.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ