Супер скандал в общината! За първи път от 10 години може да останем без почетен гражданин!

991-ratio-obshtina-varna

За първи път от 10 години насам Варна може да остане без почетен гражданин. На днешното си заседание съветниците от комисията по култура и духовно развитие към Общинския съвет не одобриха нито едно от деветте предложения за удостояване с престижното отличие.

Номинирани тази година бяха проф. д-р Димитър Камбуров – учен и лекар, дългогодишен ректор на Варненския медицински университет „Проф. д-р Параскев Стоянов“; Борислав Ралчев – юрист, общественик и политик; Стефан Янев – спортист, спортен журналист, публицист; Пенко Николов – състезател и треньор по хандбал; Елка Няголова – поетеса; Йорданка Ненчева – председател на Асоциацията „Да съхраним жената“; Паню Панев – един от собствениците и изпълнителен директор на компания, занимаваща се с поддръжката и модернизацията на инфраструктурата в града; Керан Михалев – състезател, преподавател и треньор по борба; Милка Кайкова –общественик, заслужил деятел на БЧК.

По време на заседанието общински съветници припомниха, че званието „Почетен гражданин на Варна“ е най-високото признание на обществеността на Варна. Според тях това престижно отличие не бива да девалвира, а да се връчва само за изключителен принос и заслуги за развитието на общината.
Приетото днес решение на комисията по култура не е окончателно. Съгласно статута за удостояване с почетни звания и отличия на община Варна решението и цялата документация се представят в Председателския съвет на Общинския съвет за взимане на крайно становище.

На днешното си заседание съветниците решиха също Атанас Друмев Пеев – уважаван краевед, родоизследовател и журналист, да получи почетен знак „За заслуги към Варна” – златен. За същото отличие бе предложен и Николай Савов – основател и пръв председател на варненското историко-архитектурно дружество „Наследство“, но той не събра достатъчен брой гласове.

С почетен знак „За заслуги към Варна” – сребърен, ще бъдат удостоени Франциска Йорданова, читалищен секретар на НЧ „Христо Ботев 1928“, за приноса й в развитието на читалищното дело във Варна; Кирил Аспарухов – поет, журналист, шоумен и танцьор, който тази година става на 70 години; Петър Пасев – за цялостна дейност и принос в издигане авторитета на варненския спорт и по повод неговата 70-годишнина.

Съветниците отхвърлиха предложението на Обединени спортни клубове „ЖСК – Спартак“ шестима варненски спортисти и треньори да бъдат удостоени с почетен знак „За заслуги към Варна” – сребърен. В рамките на заседанието стана ясно, че на обществения съвет по спорта е взето решение Здравка Саздова (художествена гимнастика), Ина Георгиева (художествена гимнастика), Светлана Юриевна (художествена гимнастика), Петър Господинов (борба), Георги Кръстев (борба) и Марин Калчев (сумо) да бъдат наградени по подобаващ начин на тържеството по случай 100-годишния юбилей на ОСК „ЖСК – Спартак“.
Общинските съветници почетоха с едноминутно мълчание паметта на своя колега д-р Веселин Ангелов, който почина в края на юли.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ