Шоколадова торта с ягоди

Шоколадова торта

Няма по-хубаво нещо от това да зарадваш скъп приятел за рождения му ден. Понякога малките жестове на внимание значат много повече от големите подаръци. Така беше и сега. Моята приятелка Нора вчера имаше рожден ден и бях решила да й направя торта. Беше изненада и когато се появих с тортата в ръце, само по усмивката й разбрах, че съм постигнала целта си. Е, има и дребни недостатъци на целия този процес – след двете торти за последните няколко дни, кухнята ми имаше отчаяна нужда от основно почистване.

Много се колебаех каква да бъде тортата – много шоколадова, тежка и сладка или по-скоро лека, свежа и с фин, нежен вкус. Заложих определено на втория вариант и макар да не съм я опитвала, Нора каза, че е била много вкусна. Направих шоколадови пандишпанови блатове, тъй като ги предпочитам пред тези с масло. Намирам ги за леки и въздушни, а и се приготвят изключително бързо и лесно. Кремът е от любимото маскарпоне, подсладено с кондензирано мляко, пълномаслена сметана за по-плътен вкус и с аромат на прясно настъргана лимонова кора – вълшебна комбинация, препоръчвам горещо!

Продукти за блатовете:
адаптирано от “Да печем с любов”
5 яйца
150гр захар
1/2 чаена лъжица ванилия
150гр брашно
4 супени лъжици неподсладено какао
щипка сол

Яйцата се разбиват със захарта и ванилията на бял, пухкав крем, като захарта трябва да се е разтворила напълно. Брашното, какаото и солта се пресяват и се добавят към яйчната смес. Разбърква се внимателно със шпатула или дървена лъжица, за да не се изгуби обема от яйцата.
Форма с разкопчаващи се стени се напръсква със спрей против залепване или се намазва с мазнина. Дъното й се застила с хартия за печене и сместа се изсипва и изравнява. Ако се притеснявате от разрязването на блатовете, можете да изпечете три отделни блата.
Фурната се загрява на 180С и тестото се пече около 30 минути, или до суха клечка. Оставя се да се охлади за 5 минути във формата, след което се обръща върху метална скара, предварително покрита с хартия за печене. Оставя се да се охлади за през нощта, или за поне 4 часа преди да се разреже.

Бележка: Използвах тава с малък диаметър (20см) и се получиха три по-дебели блата. Можеш да използваш по-широка форма, като блатовете ще станат по-тънки и тортата няма да бъде много висока.

Продукти за крема:
500гр маскарпоне
8-10 супени лъжици подсладено кондензирано мляко
200мл пълномаслена, неподсладена, течна сметана
3-4 супени лъжици пудра захар
настъргана кора от един лимон

500гр ягоди – измити, почистени и нарязани на ивици

Маскарпонето се разбива с миксер и към него се добавя кондензираното мляко. Тук нямам точни грамажи, тъй като го правех на око и съобразявайки се с вкуса. Просто опитайте, за да разберете дали е достатъчно сладко, като разбира се не прекалявате, защото маскарпонето ще се втечни от кондензираното мляко. Сметаната се разбива с пудрата захар и се добавя внимателно, с помощта на шпатула, към маскарпонето. Ароматизира се с прясно настъргана лимонова кора и всичко се разбърква.

Сглобяване на тортата:
Охладените блатове се разрязват на три равни части. В подготвената тортена чиния или поднос се поставя един блат, сиропира се със захарен сироп, ром или прясно мляко и се разпределя част от крема. Кремът не се разпределя до края, а се оставя по един пръст разстояние, тъй като когато се сложи следващия блат и се притисне, кремът ще се избута към краищата и ще запълни останалото празно място. Върху крема се подреждат нарязаните ягоди и се поставя следващия блат. Процедурата се повтаря и отгоре се слага последния, трети блат. Той не се сиропира. Цялата торта се намазва с крем, отстрани се гарнира с настърган шоколад и смлени бадеми, а отгоре се подреждат нарязани ягоди и няколко свежи листа мента.
За да запазите свежестта на ягодите, можете да ги намажете с втечнено желе, мед или глюкоза.

„sunshineskitchen“



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ