Чак да не повярваш! Звучен шамар за ВиК, фирма осъди дружеството за 1 милион лева!

Вода

Шуменският окръжен съд е осъдил „Водоснабдяване и канализация – Шумен“ да изплати почти 1 милион лева на германската компания „КМГ холдинг“ ГБМХ по частичен иск, заведен от компанията срещу водния оператор по т. н. договори с гарантиран резултат от 2012 и 2013 година.

Присъдената сума е 973 976.21 лева, но с разноските по делото парите, присъдени на първа инстанция, стават 1.05 милиона. И двете страни имат срок от две седмици, след връчване на решението да го обжалват пред Апелативния съд във Варна. Управителят на „ВиК Шумен“ инж. Красимир Марков беше категоричен, че дружеството ще търси решение в своя полза на втора инстанция.

Казусът с договорите с гарантиран резултат получи публичност през май т. г., когато строителният министър Николай Нанков обяви в парламента, че договорите са дадени на прокуратурата. Сагата започна през 2012 година покрай решение за рехабилитация на водопроводи, взето от тогавашния шеф на „ВиК – Шумен“ инж. Мариан Ганчев. Водният оператор сключил два договора с гарантиран резултат и с финансиране от японската банка. Първият е от 8 октомври 2012 г., а вторият – от 8 януари 2013 г.

Първоначално е била обявена обществена поръчка с прогнозна стойност 3 млн. лв., за която документация са закупили девет дружества, но процедурата е прекратена поради липса на оферти. Новата е с договаряне без обявление и постъпва само една оферта от обединение „СМ СЕКИСУИ Европа“, което е избрано впоследствие и за изпълнител. Водещ партньор в обединението е била „Строителна механизация“ АД Казанлък. След стартиране на дейността се е стигнало до подписване на втори договор с обща стойност от 5 млн. 57 хил. лв. без ДДС, който заменя първия., пише „Монитор”.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ