Христо Иванов: Гражданите искат законност, правила и здрави институции

Христо Иванов

Това, което искат гражданите е законност, правила, здрави институции, за да може българската държавност наистина да бъде модерна, европейска, свободна, идеалите, които са ни завещали възрожденците.

Това каза съпредседателят на „Демократична България“ Христо Иванов от парламентарната трибуна в първия ден на 45-ото Народно събрание.

Изборите приключиха и откриваме едно НС, над което тегне въпросът дали избощо ще го бъде. Много се радвам, че го откриваме в неговия истински дом, каза той. И цитира Петър Стоянов, който при стъпването си в длъжност казал, че събранието не се състои от вар и тухли, а от съгласие.

Днес много се говори за съгласие, съединение, обединение, за заедност. Парламентаризмът се оказва, че се състои от вар и от тухли. Тази сграда не е просто символ, а материализация на това да има прозрачен, отворен парламентаризъм в България, да има традиция, която ни свърза с най-добрите примери за граждански кураж и отстояване ценностите. Тук е мястото на българския парламент. Много се радвам, че се върнахме в тази сграда от Партийния дом. Това е много добър знак, макар че това, което ни предстои е много сложно, каза Иванов.

Говори се много за съгласие и диалог, и това са хубави неща, но не забравяме ли че трябва да има законност, защото именно потъпкването й, превърна диалога, съгласието, търсенето на мостове в токсично занятие. Даваме ли си сметка за това днес? В крайна сметка това, което искат гражданите е законност, правила, здрави институции, за да може българската държавност наистина да бъде модерна, евройпеска свободна, идеалите, които са ни завещали възрожденците. Това няма да стане само с говорене в кюшетата, категоричен бе той. Според него законността трябва да е приоритет.

Във всички изказвания досега стана дума за въпросът, който тегне над това събрание – ще го бъде ли изобщо. Изглежда то ще свърши само част, от това което му беше поставено от българското общество, а именно да отстрани от длъжността Бойко Борисов, ГЕРБ и техните вечни партньори по консумация на властта – ДПС. Това не е малко, каза той.

Трябва да си отговорим на въпроса – дали този парламент заслужава да съществува, след като оценим какво трябва и какво можем да свършим в него. Имаме десет приоритета в две групи – едната е свързана с последствията от пандемичната криза. На първо място трябва да приложим програма за масова доброволна имунизация, която да осигури перспектива за излизане на страната от тази криза. На второ масто трябва да се приложат мерки за подкрепа на домакинствата и гражданите, обясни той.

Ключова задача, която стои пред нас е България да стартира процедурата по Плана за възстановяване и устойчивост. Смятам, че отказът да бъде внесен той с всичките му недостатъци е саботаж, обърна се той към ГЕРБ. Той напомни, че от „Демократична България“ са поискали всички заинтересовани страни да се включат в изготвянето му, но били подминати. В момента с цупенето си, пък ГЕРБ прикривали провала си.

Внесете го, но ви е страх, че той ще се натъкне на много критики от Европейската комисия.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ