Мустафа Карадайъ: България не е готова за нови избори

Мустафа Карадайъ

Макар и трудно, процесът на възстановяване на държавността може да започне от 45-ото НС. Сега е времето да върнем властта в българския парламент, както повелява конституцията.

Това заяви лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ в словото си при откриването на 45-ото народно събрание. Той започна с поздрав за Рамазан. Уверен съм, че истинската, чистата вяра, може да е в основата на мира и чрез смирение, помирение и благотворство да води до благоденствие. Ние вярваме, че религията може да бъде обединител и миротворец, уверен е Карадайъ.

Той разчете вота на българските избиратели като ясно изразено желание за промяна, с която да се спре омразата, разделението, противопоставянето, арогантността и агресията. Промяна, с която да се възстанови политическата нормалност като диалог между партиите. Промяна, с която да се направи рестарт на държавността.

Едновременно с това обаче гражданите не дадоха мандат за съставяне на правителство на новите 3 партии в НС. Те имат 92 мандата общо. Някои разчитат този резултат като воля на избирателите за нови избори. Може. Виждам, че сме по-близо до тази перспектива и в тази връзка ние, от ДПС, сме готови за избори веднага, каза лидерът.

От гледна точка на държавата обаче нещата не стоят така. България се намира в безпрецедентна комбинация от няколко кризи – пандемична, икономическа, социална и институционална. Ако си позволим да добавим към тях политическа, ще сбъркаме сериозно, предупреди Карадайъ.

Сега е моментът да започне възстановяването на нормалността в политиката. Години наред липсва нормален диалог между политическите сили, а след 2017 г. това се пренесе между държавните институциите, те не функционират съобразно конституцията, нарушени са диалогът, координацията и контролът между властите. Оттам идва и недоверието на хората в институциите, което ние определяме като институционална криза, каза още Карадайъ. И напомни, че затова ДПС си избрала за слоган на отминалите избори: Рестарт на държавността.

Макар и трудно, този процес на възстановяване на държавността може да започне още от 45-ото НС, убеден е той. С възстановяването на диалога между партиите щяло да започне нормализирането на политиката и връщането на доверието на гражданите в политическите процеси.

ДПС от 4 г. призовава основните политически сили да работят за развитие на страната. Съставянето на кабинет в рамките на този парламент можело да постави началото на възстановяването на нормалността и изготвянето на план за излизане на страната от кризата.

Карадайъ отново заяви, че ДПС би подкрепило правителство на трите политически сили, но със следните приоритети:

1. План за излизане от пандемичната криза COVID-19, включващ нова ускорена ваксинационна програма, по-ефективни икономически мерки за защита на населението и бизнеса.

2. Изготвяне и приемане на програма за възстановяване и устойчивост. Досегашните варианти на този план не отговарят на интересите на страната.

3. Да започнат разговори за приемане с консенсус на програмата за ускорено икономическо развитие на страната.

4. Достойно членство в евроатлантическите структури.

Изборите показаха, че е необходимо ново начало, нов модел на управление, нов модел на отношение, нов подход към решаване на проблемите. Парламентът е длъжен да отговори на това изискване на суверена, каза още Карадайъ.

В този пъстър парламент, създаващ невъзможност за формиране на управленски партийни коалиции, избирателите искат да се изпълни девизът: Съединението прави силата, каза лидерът на ДПС. Единственият модел, по който това можело да стане, е като се набележат основните приоритети, пред които е изправена държавата, политическите сили да дискутират и да постигнат единомислие за начина, средствата и сроковете за тяхното решаване.

Това не предполага нито две-, нито три-, нито петчленна партийна коалиция. Това предполага много по-сериозно съгласие, много по-пластично управленско решение, което автоматично изключва чисто партийни кабинети, оглавяни от партиен лидер или друга изявена партийна фигура. Така ние разчитаме замисъла на суверена, материализиран в състава на 45-ото НС, каза Кадарайъ.

Ние плътно ще следваме замисъла на суверена и няма да гласуваме за правителство на някоя партия или коалиция, ако преди това не е ясно документирано, че тази власт има ясна програма, с точно указани цели, средства и срокове за тяхната реализацията, допълни лидерът на ДПС.

Време е за решителни промени, нека ги направим. Нека заедно си зададем въпроса каква България искаме и да намерим най-прекия път до целта. Заедността е заложена в изборните резултати и е общият ни залог за успех, каза Карадайъ. Успехът започвал с това да се каже ясно: Няма да позволим да продължава да се руши демокрацията и парламентаризмът.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ