Ива Митева от ПП“ Има такъв народ“ е председател на парламента

Ива Митева 2

Ива Митева Рупчева бе избрана за председател на 45-ото Народно събрание.

Кандидатурата й бе издигната от „Има такъв народ“ и подкрепена от мнозинството от депутатите. Гласуването бе с вдигане на ръце поради липса на електронна система в пленарната зала.

„За“ Митева гласуваха 160 депутати от пленарната зала и 3-ма от тези дистанционно.

Има ли „против“, попита водещата заседанието Мика Зайкова. Но като не видя вдигнати ръце попита: всички ли сте „за“ и взе да се смее. 75 бяха „въздържал се“, това са депутатите от ГЕРБ.

Номинацията й беше обявена от Тошко Йорданов, който изчете и биографията й, като акцентира, че тя е преминала всички стъпала в администрацията на Народното събрание. Досега Ива Митева бе шеф на правната дирекция на парламента.

ГЕРБ номинираха досегашната парламентарна шефка Цвета Караянчева. Докато Десислава Атанасова аргументираше предложението, залата реагираше бурно. „Дългогодишна парламентарна практика е най-голямата по брой политическа сила да излъчи председател. Тя бе нарушена вече веднъж през 2013 г. и онзи парламент беше краткосрочен. Моля да загърбим политическата си пристрастия и да следваме парламентарната традиция“, призова колегите си Атанасова.

Функцията на председател на парламента не е да служи като срамно смокиново листо за властта, обяви адвокат Николай Хаджигенов от „Изправи се! Мутри вън!“ и обясни, че ще подкрепят предложението на „Има такъв народ“.

Това предизвика Вежди Рашидов от ГЕРБ, който поиска от председателстващата заседанието Мика Зайкова да не допуска използването на квалификации от парламентарната трибуна, давайки за пример и израза мутри. Квалификации срещу една дама е вулгарно, критикува той.

Да не си разменяме обиди и да се превръщаме в пазар, призова Зайкова.

„24 часа“



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ