Разкостиха Тошко Йорданов след дебюта му в парламента

Тошко Йорданов

При старта на 45-то Народно събрание (НС) лидерите на парламентарно представените политически партии говориха от трибуната на НС.

Първа думата взе Десислава Атанасова от ГЕРБ, която се обърна към Слави Трифонов и останалите политически лидери с думите „Време е шоуто да приключи“.

След нея право на глас имаха от ИТН, но тъй като лидерът им е под карантина и се закле у дома, но с гаф, думата взе съпредседателят на ИТН Тошко Йорданов, който заяви, че „няма какво да се лъжем – този парламент едва ли ще изкара 4-годишния си мандат“.

Именно неговото изказване подпали мрежата. По негов адрес и това, което той каза, се изписаха доста коментари, но най-колоритните от тях са на журналиста Петьо П. Блъсков, продуцента Виктор Димчев и политолога Огнян Минчев.

„Еее, най-накрая дружината на Слави проговори!

Тошко сценариста очерта целите на партията.

Хм, целта по-скоро.

Единствената цел на ИТН, според резача на журналистически крайници, е… промени в изборния кодекс, които да позволят на „сънародниците ни в чужбина да гласуват по пощата“.

Мии… за 10 дни пълно мълчание – толкова. Добруването на българския народ и борбата с maFiQta по-нататък“, написа Петьо П. Блъсков.

Виктор Димчев пък сподели следното: „БОЙ за всички вас!

Промяна!

Елементарни сте.

Не го ли знаете?

Това е най-умният от нас.

Трябва да се разпусне държавата и да се приеме нова държава.

Ако се чудите как е изглеждал Марат или Дантон – ето го тяхното местно, балканско, селско копие.

Тошко сценариста ще ни оправи“.

Политологът Огнян Минчев също изрази своето мнение за думите на Йорданов. Ето какво написа той в личния си фейсбук профил: „Ако от краткото изказване на Тодор Йорданов – представител на пария ИТН – могат да се правят изводи, те биха могли да бъдат следните:

Първо, ИТН няма намерение да лапа въдицата, пусната от Бойко Борисов за бързо въвеждане на „мажоритарна система“. Timeo Danaos et dona ferentes – мисли си Йорданов, макар и не на латински, справедливо подозирайки, че щедрият подарък на Борисов няма да бъде безплатен.

На „мажоритарната система“ ще й дойде времето когато Йорданов няма да вижда „такъв парламент“ – разнороден – а стройна кохорта депутати в мнозинство на ИТН.

Второ, този парламент едва ли ще си завърши мандата – сигурно защото като композиция той не устройва амбициите на ИТН. Оттук – нарастват съмненията относно готовността на ИТН да предложи правителство в този парламент.

Трето, акцентът в кратката реч на Йорданов бе поставена върху очевидно спешната необходимост да се променят елементи на изборното законодателство и изборната администрация в посока, която би подпомогнала партията и нейния кръг избиратели да постигнат значително по-добри резултати на едни следващи избори. Каквото и да означава „по-добри резултати“.

Мисля, че президентът Радев харесва това – по свои си причини. Депутатът Хаджигенов не харесва това. Премиерът в оставка Бойко Борисов харесва „мажоритарната система“ – веднага. Той обича да се шегува с другите, но накрая ще вземе да се пошегува със себе си – „мажоритарната система“ е най-прекия път към формулата „всички срещу ГЕРБ“.

Надлъгването започна. Ако демократичният процес се състои – тарикатите трябва да се разотидат с празни ръце, а гражданите – поне с отчасти пълни.

Гледайте, гледайте си в ръцете!“.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ