Жестока драма! Жена отключи Алцхаймер, след съкращение от работа преди да…

Болница

Съкращаване от работа малко преди пенсионирането срина счетоводителка и отключи в нея коварната болест на Алцхаймер. Заболяването на Румяна прогресирало светкавично. След като в продължение на година синът и дъщеря полагали грижи за нея, от няколко седмици 59-годишната жена е в Центъра за настаняване от семеен тип. Вече е на легло и не може да говори. Освен Румяна, и 63-годишната Станка е попаднала там след шок и развито заболяване в резултат на загубена работа и източник на доходи.

Това е единственото социално звено за хора с деменция в Пловдив. През юни миналата година центърът прие първите 15 възрастни, а от юли тази година – още 15. Той е едно от звената в комплекса за социални услуги „Св. Георги”. В огромна помощ е на семействата, защото настаняването в хоспис става срещу месечна такса от около 800 лв. В Центъра от семеен тип настанените дължат 50% от пенсията, пише в. „Марица“.

Хората с деменция изискват 24-часова грижа, разказва социалният работник Иван Иванов. Макар че постоянно е с възрастните, размътеното им съзнание постоянно трие образа му от паметта им. Всеки ден, когато застане пред тях, го питат кой е.

Сред възрастните хора с деменция има учителка, кинооператор, библиотекарка. 63-годишният Камен е развил заболяването след инсулт. Това е и най-честата причина. Доайен е 98-годишна баба, вече прикована на легло. Останалите, които са на крака, посещават Дневния център и се включват в различни дейности – занимания по готварство или клуб по родолюбие, играят карти, шах и табла. Дядо даже тренира лечебна физкултура и поддържа тялото, макар умът да го предава.

Всеки от хората с деменция има индивидуален план, по който му се оказва помощ. Настаняването става със заповед от „Социално подпомагане”, а чакащите са много. Често близките ни бъркат с болница, споделя Иван Иванов. Повечето настанени имат и съпътстващи заболявания. Лекарят в центъра обаче само констатира и подсказва на роднините какво да се направи, а те трябва да потърсят помощ в здравно заведение. 13 болногледачи се грижат за хората в центъра, има двама трудотерапевти, социален работник, психиатър, медсестра.

Извън пределите на комплекса възрастните хора с деменция излизат само с придружител. Иначе могат да се загубят, често си бъркат дори стаите. Най-важно, за да се съхранят, доколкото е възможно, е да бъдат заети с нещо, казват от центъра. 90-годишната баба Кристина е пример за дух, който не отпада – чете книги и не се отказва да следи във вестниците какво става по света.

В момента у нас съществува дом за хора с деменция в Горна махала, а център от семеен тип има и в Карнобат. Това обаче не стига, за да посрещне нуждите.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ