СОС прие програма за подобряване на качеството на въздуха в София

София, Дъжд

Столичният общински съвет прие „Комплексна програма за подобряване качеството на атмосферния въздух за периода 2021-2026 година“.

Продължава подмяната на отоплителните устройства на домакинствата.

Ще се обособят нискоемисионната зона за транспорта в центъра на София в дните с превишени нива на фини прахови частици.

Заместник-кметът по екология Десислава Билева посочва приоритетите в програмата: „В новата програма Столична община продължава активна работа за подобряване качеството на въздуха. Първо, подмяната на отоплителните устройства на домакинствата са напълно безплатни. Друго много важно нещо, което правим, е именно тази програма за неутрализиране на източника на замърсяване, а именно кални точки и петна. Друго нещо много важно, което предвиждаме в новата програма, е да обособим нискоемисионни зони, както за транспорта, така и за битовото отопление. Нискоемисиионната зона за транспорта искаме поетапно да бъде въведена в зоните в центъра на София, когато имаме дни за превишение на нивата на фини прахови частици. За целия зимен отоплителен сезон в наредбата на Столична община ние ще регламентираме точно и ясно кога и как ще стане това“.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ