Разсекретиха тайната рецепта на Слави Трифонов

Слави Трифонов

Ядрото са сценаристите, втората цедка е кастингът за политици.

Третата линия са бивши седесари, най-високопоставена е ексшефката на младежкото СДС Виктория Василева.

Подписвали декларации, че не са били в листите на системните партии в последните 10 години.

Нееднородни по своя произход, депутатите на Трифонов са събрани по пет основни линии. Повечето от тях са непознати на широката публика. Както се случва винаги, когато на избори гласоподавателите изведат напред партия, бореща се срещу статуквото.

Ядрото на „Има такъв народ“ са сценаристите на шоуто на Слави, които са с него от дълги години и на които той разчита за всичко. Неслучайно Тошко Йорданов оглави парламентарната група, а Ивайло Вълчев и Филип Станев са негови заместници. Освен в Народното събрание тримата заедно с Драгомир Петров и Александър Вълчев са подгласници на шоумена и в партията.

От кръга доверени приятели на лидера на втората политическа сила единствен Иво Сиромахов от самото начало се дистанцира от създаването на формация и участие на избори. След първия ден на новия парламент той разкритикува своите колеги, че отстъпват от идеята за мажоритарни избори. Но останалите сценаристи играят ролята на тясно ръководство и те дават инструкции на депутатите. Засега нито един от народните представители освен Тошко Йорданов не е взел думата. Очевидно стратегията им е да пазят мълчание като лидера си.

Втората група избраници от ИТН са се появили в листите след кастинга, който Слави Трифонов проведе преди близо три години. На него се явиха хиляди, от които шоуменът подбра много малка част и ги постави на предни позиции в списъците. На интервютата присъстваха трима българи, които работят в чужбина. Това са доктор Иван Нинов – ректор на филиала на холандския университет “Стенден” в Доха, професорът математик Атанас Раденски от Лос Анджелис и доктор Йордан Бъчваров, клетъчен биолог от Северна Каролина, САЩ. Те бяха оставили инициативата за въпроси на водещия.

Избраните в парламента и лансирани като морални и успели зад граница наши сънародници са предимно млади, но все пак с някакъв опит зад гърба си. На въпроса защо искат да участват в проекта, отговарят еднотипно – за да помогнат на страната си. „Знам как се краде от обществените поръчки и искам да се опитам да натисна газта срещу корупцията“, обяснява един от новите депутати – избраният от 23-ти столичен район Андрей Михайлов. Той е юрист, работил в частния сектор и освен в Народното събрание е член и на Арбитражно-контролната комисия на партията.

На въпроса как се краде, отговаря “много”.

Друг избран на кастинга – Пламен Николов, премина през цедката, като заяви пред Слави Трифонов, че иска да предаде опита от докторантурата си по философия във Виена и бизнес практиките си, управлявайки американската компания „Финис“ за Европа, Близкия изток и Африка в последните години. Офисът на корпорацията се намира в столичния квартал „Орландовци“. Единствената забележка на лидера на втората политическа сила бе философът да не използва паразитния израз „в смисъл такъв“ и още на изслушването даде да се разбере, че ще заложи на Николов.

Участникът в „Биг Брадър“ Кирил Стоянов, който е най-младият депутат и ще представлява Варна, също се появи покрай кастинга за политици. В своето участие разказа как е работел като трейдър на Нюйоркската фондова борса, но се върнал у нас, защото искал да си е у дома. „Това, което съм аз, е доказателството, че съм искрен. Обяснението е тривиално“, казва той преди 3 г. Но признава, че не е бил подготвен за действителността в България. И когато след няколко рунда на интервюта за работа в компания му предложили 600 лв. заплата, решил да направи нещо. В речника му постоянно се набива паразитизмът „нали“, но водещият не му прави забележка, както на Пламен Николов.

Третата група депутати в листите на ИТН са преминали през други партии.

На най-висока позиция е Виктория Василева, главен секретар на формацията, както и заместник-председател на парламента. Тя бе народен представител от СДС по времето на Иван Костов (1997-2001) и шеф на младежката структура. Преминала е през закалката на стегнатата апаратна работа.

Сега е ключова фигура при Слави. Обиколи страната, за да създава организации първо за да открива офиси, а впоследствие при представянето на листите. На нея шоуменът политик разчита изключително много. Тя регистрира ИТН и в ЦИК. Интересното е, че работи за Трифонов от 2004 г., когато предаването му се излъчваше по Би Ти Ви и нямаше никакви намеци, че ще започне подписка за референдум и впоследствие влизане в политиката чрез партия.

Може би защото Виктория Василева познава доста хора из страната отпреди 20 и повече години, в групата на ИТН не липсват бивши седесари. Например Илко Стоянов, който бе избран от Благоевград и също е членувал в младежкото СДС.

След това е сменил партията си с „ВОТ – консерватори“ на бившия син лидер Пламен Юруков. Дори е бил общински съветник от нея, а впоследствие и от „Глас народен“ на певеца Светльо Витков.

От 2015 г. до 2019 г. е едновременно заместник-кмет на Петрич, където титулярят Димитър Бръчков е от ГЕРБ, и съветник в Благоевград, но започва да работи и за бъдещата партия на Слави.

Илко Стоянов предлага местен референдум, който не е приет от Общинския съвет и Стоянов напуска. Иначе е адвокат по професия.

Координаторът и депутат от Стара Загора Тихомир Тенев, който бе и втори в листата след Трифонов, също е бивш седесар. Той работи в ТЕЦ „Брикел“, свързван с Христо Ковачки. След СДС началник-смяната в ТЕЦ-а е бил активист и на НДСВ, твърдят местни жители.

Подобна е биографията и на варненския партиен организатор. Александър Тодоров навремето е оглавявал структурата в морския град на младежкото СДС и вероятно по линия на Виктория Василева е привлечен в ИТН. Бил е и общински съветник и директор на дружеството, управлявало Търговския дом до известната варненска дупка в центъра. Съмишленик на Слави със същото име – Александър Тодоров, е депутат от Варна.

Синьо е миналото на друг черноморски депутат – това на Златомира Карагеоргиева-Мострова, която влезе от Бургас.

Освен за дясната партия е работила и за “Новото време”,

в чиито листи е представена през 2005 г., но отцепниците от царското движение тогава не успяха да прескочат бариерата. Затова адвокат Карагеоргиева-Мострова за първи път прекрачва прага на Народното събрание с ИТН.

С колегата си по професия Момчил Иванов от Велико Търново споделят и общ партиен бекграунд. Той също е от старите седесари, а е бил назначен за управител на общинско предприятие, когато кмет е Румен Рашев от СДС. Той е менажирал „Спортни имоти” 9 години.

За да няма подводни камъни, всички депутати още преди кампанията са подписали декларация, че не са били в листите на системните партии в последните години.

Освен хора с бивши политически пристрастия към други партии някои от новите депутати са свързани с бизнеса.

Това е четвъртата група в ИТН. Като например Никола Кръстев, син на собственика на компанията „Олинеза“. Той влиза в парламента от София-област. Младият депутат бе трети в листата и макар че формацията на Слави взе две места, се класира, защото водачката Виктория Василева избра Кюстендил. Също с бизнес се занимава народният представител от 24-ти столичен район Антон Адамов, който развива разнообразна дейност и в различни райони на страната.

Има и една пета категория депутати от ИТН, които не се вписват под общ знаменател и са поотделно за себе си. В екипа на Слави има човек, работил в китайски фирми. Теодора Пенева от енергийния екип се отличава с опита си в компания и социологическа агенция в Поднебесната империя.

Юристът Георги Попов, който е родом от Симитли, е трупал трудов стаж в небезизвестната „Топлофикация-София“, която в последните години е общинска собственост. Засега той не се е изказал, не е координатор и няма партийно минало.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ