Проф. Витанов: Българи, 25-ти юли е най-важната дата, ще се случи

Проф. Николай Витанов

България ще постигне колективен имунитет на 25 юли 2021 г. Това изчисли математикът на Националния оперативен щаб проф. Николай Витанов. Той публикува всекидневен анализ за пандемията у нас на страницата си във фейсбук, пише „Телеграф“.

Последните пресмятания показват, че ако запазим настоящия темп на оздравели и ваксинирани, до три месеца ще достигнем обществена защита.

Ако увеличим броя на имунизираните на дневна база, е възможно това да се случи и през юни. Най-лошият вариант пък е да гоним колективния имунитет до края на лятото.

„Обхватът на заразата продължава да се свива. Очаква ни спокоен край на седмицата“, посочва проф. Витанов. Изчисленията му показват, че размерът на щита продължава да расте и вече е над 32%.

„Стойностите на параметрите на модела вървят надолу. Това очертава относително спокойни празници“, отчита още математикът на НОЩ. Той обаче подчертава, че все още нивата на заразата са високи.

През следващите седмици се очаква активните случаи да паднат до около 55 000. В анализите си проф. Витанов обяснява, че екипът му следи над 30 индикатора за текущата ситуация и всички показват спад. Освен това спира дифузното разпространение в страната, но не във всички области,



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ