„Днес Борисов утрепа Слави, качи 100 000 гласа отгоре“

Бойко Борисов

„Най-важният въпрос днес е къде е Трифонов. Защото още в изборната нощ беше ясно, че нещата ще стигнат до него. Трифонов трябва да поеме отговорност и да докаже дали е самостоятелен играч, или е сурогатът на някой друг. Това ще стане ясно, ако стане премиер”, смята Севлиевски.

„Тошко Йорданов заяви в пленарна зала, че до трети мандат ще се стигне. Това означава, че ако „Има такъв народ” предложат кабинет, то няма съмнение, че ще бъде гласуван. Всички политически сили изразиха своята подкрепа към тях”, добави Димитър Ганев.

„Ако партиите спазват своите „шамански заклинания”, изборите са начертани като слънце – те са неизбежни. Това се случи, защото БСП беше вкарана в ролята на партия на статуквото. Това беше легитимация на опозиционните партии, но според мен беше грешка. Четири години БСП показва яростна опозиция”, заяви доц. Карадимов.

Той е на мнение, че ако протестните партии припознаят опозиционната роля на БСП, правителство би могло да има при втори мандат. Според него е очевидно обаче, че такъв няма да има. Доц. Карадимов смята, че напрежение ще породи въпросът кой ще носи отговорността, че няма правителство.

Димитър Ганев е на мнение, че ако има предсрочни избори, през цялата кампания ще се повтаря едно – „че сме в политическа криза, защото „Има такъв народ” не е поел политическа отговорност”.

„За третия мандат желязната политическа логика сочи, че той ще бъде връчен на БСП. Христо Иванов официално заяви пред президента, че не търси мандат за съставяне на правителството. Тази опция отпада. БСП е трета политическа сила, а Радев иска да си гарантира подкрепата на редовия социалист. Което ми говори, че почти няма опции за ДПС и „Изправи се! Мутри вън!”, каза той.

Ганев смята, че и БСП няма да състави правителство, тъй като почти всички партии са заявили, че няма да съставят правителство с подкрепа от ГЕРБ, БСП или ДПС. Според политологът единствената възможност за мандат е във вторият.

При предсрочни избори през юли, доц. Карадимов прогнозира, че печеливш ще бъде ГЕРБ, чийто електорат ще бъде мобилизиран.

„Това, което видяхме, е най-доброто от Борисов. Днес той качи 100 000 гласа отгоре. Слави Трифонов направи това, което прави от 20 години – да помага на Борисов и да му носи ибриците.

Борисов играеше шерифът, а Слави вечер съдията. Днес е същото положение. Борисов за първи път намекна, че ГЕРБ трябва да участва по някакъв начин в управлението, тоест е готов на друга коалиция. Последните 5 години Трифонов се шегува с Борисов, по този начин играеше ролята на опозиция и утрепа БСП“, заключи емоционално Севлиевски.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ