Издирват Слави Трифонов

Слави Трифонов

Депутатите отхвърлиха предложения от ГЕРБ законопроект за мажоритарни избори. При неговото прегласуване за закона гласуваха 69 депутата, а 65 бяха „против“ и 70 – „се въздържаха“.

Интересно е, че срещу предложението за мажоритарен вот се обяви цялата парламентарна група от „Има такъв народ“ – 47 гласа „против“.

Лидерът на партията Слави Трифонов пък предпочете да не участва в гласуването, стана ясно от поименната проверка. Тя беше поискана от депутата от ГЕРБ Димитър Главчев.

При предсрочен вот българите зад граница отново няма да могат да гласуват с преференции и да издигат свои кандидати. Създаването на изборен район в чужбина се отлага, след като бъдат официално оповестени резултатите от националното преброяване на населението. То трябва да се проведе в периода от 7 септември до 3 октомври 2021 г.

Така предвижда законопроектът за промени в Изборния кодекс, внесен от депутатите на Слави Трифонов, който беше одобрен в петък от парламента на първо четене. Такова развитие изглежда много вероятно – по време на дебата Тошко Йорданов, шефът на парламентарната група на ИТН, определи вероятността от предсрочни избори като „огромна“.

Първоначално за законопроекта гласуваха единодушно 212 народни представители, но от ГЕРБ – СДС поискаха прегласуване с мотива, че Станислав Трифонов не е гласувал. При повторното гласуване „за“ законопроекта гласуваха 210 народни представители, без „против“ и с 1 „въздържал се“, с което той бе приет.

От партията предлагат също така да се създаде изборен район „Извън страната“, както и изцяло въвеждането на машинния вот.

От „Има такъв народ“ предлагат още Централната избирателна комисия (ЦИК) да се състои от 15 членове и да се назначава с указ на президента след публични консултации.

След преброяването ще се извършат и промени в броя и разпределението на мандатите в многомандатните изборни райони. Ще бъде премахнато изискването броят на мандатите в районите да не може да бъде по-малък от четири.

Пропорционалната избирателна система ще бъде заменена с мажоритарна за следващите редовни парламентарни избори. Такъв окончателен ангажимент поеха от ИТН на дебата по промените в Изборния кодекс. Аргументът им да се откажат от основния си приоритет като партия е, че настоящото 45-о Народно събрание вероятно няма да има дълъг живот, а преходът към мажоритарен вот изисква дълга и сложна подготовка.

Обещанието направи Ива Митева – избраният от редиците на ИТН председател на парламента, докато коментираше внесения от ГЕРБ-СДС законопроект за въвеждане на мажоритарен вот. „Ние сме за мажоритарна система, както пожелаха българските граждани, но не по този начин. Това, което се предлага от ГЕРБ-СДС, е несериозно“, заяви Митева. И започна да изброява недостатъците на проекта:

– не изяснява кой е органът, който ще отговаря за изборите в чужбина.

– предвидено е в рамките на 31 районни избирателни комисии да се образуват 234 едномандатни избирателни района – „Това е нонсенс да образувате избирателни райони в районни комисии. Това предполагам, че е взето от смесената изборна система“, изтъкна шефът на парламента.

– предлага се границите на изборните райони да се определят от президента – „Много странно решение. Как президентът на републиката ще очертае границите на изборните райони?“, зачуди се Митева.

– едномандатните изборни райони в чужбина са фиксирани на шест – „Предполагам, че сте хвърлили зарчето и то е паднало на цифрата шест. Не знам дали въобще разполагате с данни колко българи живеят извън страната. Те са над 1.5 милиона. Как определихте тези 6 мандата за 1.5 млн. български граждани?“, коментира тя.

– проектът съдържа и съвсем непонятни неща, като това президентът да определя и многомандатни изборни райони – „Какви многомандатни райони има в мажоритарна система? Това явно отново е останало от една смесена система, която сте я ползвали като основа“, каза Митева.

А накрая заключи: „Тук виждаме абсолютно неблагоразумно направена изборна система, непознаване на международните стандарти и непознаване на изборната система и мажоритарната система.“

От ГЕРБ отвърнаха на критиките с яростна атака. „Оставам с впечатлението, че през 2017 г. ние от ГЕРБ сме искали мажоритарната система и ние сме направили референдума. Г-н Йорданов искаше за една вечер да се внесе в пленарната зала и да се приеме мажоритарната система“, обяви бившият шеф на парламента Цвета Караянчева. И посочи, че на сайта на „Шоуто на Слави“ продължава да присъства карта с готово изборно райониране. „Имате готово райониране и не виждам къде е проблемът. На второ четене ще го входираме. Защото трябва да знае българският народ кой влиза в политиката, за да лъже, само и само да седне на депутатските банки“, завърши Караянчева, цитирана от „Сега“.

„Ние на популизъм няма да се подаваме. Да, 2017 г. беше внесен законопроект, но с пълното съзнание, че няма да се приеме. Не на нас този популизъм, г-жо Караянчева“, отвърна Митева. И обеща, че в преходните разпоредби на законопроекта на ИТН ще бъде записано, че пропорционалната система ще се прилага до следващите редовни парламентарни избори.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ