Скандал в „Изправи се! Мутри вън!“, разцепват се

Мая Манолова 1

Скандал тресе парламентарната група на „Изправи се! Мутри вън!“, твърди Епицентър.БГ.

Причината са внесени от Николай Хаджигенов, Мария Капон, Арман Бабикян и Валентина Василева-Филаделфевс промени в Правилника за работа на Народното събрание, които на практика позволяват безпроблемно прехвърляне на народни представители от една парламентарна група в друга, което в досега действащия е забранено.

Въпреки че предложенията не са подкрепени във Временната комисия за изработване на Правилник, те на практика показват, че идеята на четиримата депутати е да напуснат групата, оглавявана от Мая Манолова.

Предложенията гласят:

В глава Четвърта – Парламентарни групи

В чл. 13, ал. 4 се променя, както следва:

(4) Народните представители от парламентарна група, преустановила съществуването си, стават народни представители, нечленуващи в парламентарна група и могат да бъдат приети за членове на друга парламентарна група, както и да образуват нова парламентарна група (по смисъла на чл. 13, ал. 2).

В чл. 15, ал. 5 се променя както следва:

(5) Народен представител, напуснал или изключен от парламентарна група, става народен представител, нечленуващ в парламентарна група, може да заявява принадлежност и може да бъде приет за член на друга парламентарна група.

В чл. 23 се създава нова ал. 3:

В случаите, когато народни представители, прекратили членството си в парламентарна група, създават нова парламентарна група, получават квота на участие в постоянните комисии, по реда на чл. 21 (1).

Това логично и очаквано предизвика порой от обвинения, че се прави опит да се възстанови практиката на партийното номадство, при което народни представители от една парламентарна група се присъединяваха към друга, и така се подменя вотът на българските избиратели.

„Новото начало на този парламент ни връща към добре забравени стари практики. Може би ще се върне и гласуването с чужди карти”, иронично коментира депутатът от ГЕРБ-СДС Христо Гаджев.

„Това за политическото номадство го слушаме от 30 години. Опитваме се да се предпазим от това две парламентарни групи да се съберат в един алианс, в което не виждам никакво политическо кръвосмешение, ако те са си близки”, отвърна Арман Бабикян. Той откри връзка между предлаганата практика и мажоритарността, макар че не стана съвсем ясно в какво точно се състои.

„За разлика от много други парламентарни групи при нас има свобода – да имаме различно мнение и свободен вот”, обяви Мария Капон.

А Мая Манолова се обърна с предупреждение към бившите управляващи: „Парламентарната група на ГЕРБ също никога не е била застрахована от цепещи се електрони. Внимавайте какво говорите, защото със сигурност утре това ще се случи на вас.”

Това отприщи нови атаки към „Изправи се! Мутри вън!”. „Ние кои сме, че да се месим в партийната любов? Някой искал да се събере с ДПС, с БСП, да се омешат, да си лягат. Не чухме нищо за вота на хората. От баба си знам – когато любовта заговори, била тя двойна или тройна, или различна, всичко останало мълчи”, обяви насмешливо депутатът от ГЕРБ-СДС Маноил Манев.

Разговорът се завъртя в толкова странна посока, че стигна до евроинтеграцията на Западните Балкани. Накрая предложението беше отхвърлено с огромно мнозинство.

Ако тези поправки бяха станали реалност, групата на Мая Манолова щеше да остане на ръба на позволеното от действащия правилник, който посочва, че минималният брой народни представители за образуване на парламентарна група е 10. А Манолова има точно 14 депутати и ще остане евентуално с 10.

При излизането на още един, групата на „Изправи се! Мутри вън!“ ще загуби всички места в комисиите, както и заместник-председателското място на парламента, което сега заема Татяна Дончева.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ