Проф. Кантарджиев разкри масов К-19 мор у нас

Проф. Тодор Кантарджиев

„Хубави неща са, че от дни броят на новозаразените случаи с коронавирус у нас намаляват. Трябва да се радваме на хубавите неща, защото те не са много“, това заяви директорът на Национален център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ) проф. Тодор Кантарджиев.

„Притеснителното е, че много хора са в болницата, а също така това, което притеснява всички е високият брой на хората, които умират за 24 часа.

Когато се излиза от пик на заболеваемост броят на смъртността расте.

Слава Богу, че лекарите у нас и болниците могат да посрещнат опасността“, допълни специалистът и допълни, че „миналата година по това време имахме по 4-5 000 хиляди заразени на ден“.

„Да, има големи притеснения, че може заради Великденските празници да има увеличение на новозаразените. Но духовниците и хората са отговорни“, допълни той в сутрешния блок на bTV.

„Следим да не възникне някоя мутация у нас, която да е опасна. Нито ваксините, нито лекарствата правят мутациите. Мутациите са случайни явления, които имат подходящите условия.

„Преди месеци имаше колебание в българския народ, защото преди да говорят експертите говореха едни, които искаха да правят политическа кариера.

Много е важно, че скоро у нас идват много големи количества ваксини. При това ваксини, които много се харесват и много се търсят от нашенците“, каза шефът на НЦЗПБ.

Той призна, че ваксините имат противопоказания, но рядко и не може да се обвинява само една от тях за страшни странични ефекти.

„Проблемите с тромбозите, които се появиха след ваксинацията с АтраЗенека се появяват след около седмия ден.

Сега пак ще ме майтапят, но трябва да кажа – на никого няма да му навреди да яде малко повече домати през това време. Доматеният сок има по-добро действие и от Аспирин протект“, допълни проф. Кантарджиев.

„Ако не станат някои лоши обстоятелства мисля, че есента ще имаме малко случаи и колективен имунитет“, допълни той.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ