Борисов пред младежи от ГЕРБ: Оправихме цялата инфраструктура на София, работете, както досега

Бойко Борисов, Йорданка Фандъкова

Премиерът Бойко Борисов събра младежи от ГЕРБ – депутати, общински съветници, членове на студентски съвети от София, спортисти.

В началото на срещата кметът на София Йорданка Фандъкова се похвали с откриването на метрото. Борисов пък припомни, че се гордее, че кметовете на ГЕРБ носят отговорност, а не като кметицата на „Красно село“ от ДБ, чиято оставка бе искана от стотици столичани на протест заради гафовете й и прибраните пари от пенсионери, но тя стои на поста си, а Христо Иванов не я оттегля.

„Направихме много – тангенти, булеварди, кръгови, мостове, шадраван дори нямаше работещ като дойде ти. Тогава ние оправихме цялата инфраструктура, чак до АМ „Люлин“. Имаме с какво да се похвалим и още две години и половина искам да работите, както досега. После ще представим и нови кметове, както представихме нови министри“, каза Борисов за плановете за развитие на ГЕРБ.

„Направихме детски градини, училища, паркове, но софиянци винаги искат още. Сега всеки е с телефон и може с него да си купи билет, да си плати данъците. Сега е време да превърнем София в модерен и дигитален град. Това искам от вас – да го направите и затова искам да кажете какво е направено в тази сфера и какво ще правите“, каза Борисов.

Георги Георгиев адвокат и преподавател в СУ по търговско право, зам.-кмет по финанси пръв взе думата и на въпрос на премиера уточни: „Учил съм в Лондон и се върнах тук, където направих докторат. Аз не проумявам как и защо ДБ и БСП в общинския съвет не искат да продължим метрото и трябва за такива основни неща да спорим“.

Борисов иронизира, че за тях са важни мерцедесите, заплатите.

Георгиев показа на премиера приложението, с което дигитално се купуват билети за цялата градска мрежа. „82 000 са регистрирани потребители и имаме близо 400 000 транзакции. Разписанието и всичко за транспорта също се вижда в това приложение. Може да се планира и маршрут, както е във всички европейски столици“, уточни той и каза, че може да се избере и най-бързия маршрут и се вижда кога в реално време има забавяне и хората не трябва да чакат по спирките. „Това е промяна, която се случва всеки ден в София и е важно да се знае. До края на годината ще има и модел на пътуване за време и електронно таксуване“, каза Георгиев.
Борисов уточни, че иска всичко от ежедневните дейности на столичани да се върши дигитално, както и да има екология и да не се движат хората с колите.

„Имаме и специален зам.-кмет по дигитализация – Генчо Керезов“, каза Фандъкова, а премиерът се пошегува, че най-възрастният на масата е вече Калин Вельов, който Борисов поканил, защото идната седмица иска да разискват фестивалния живот. в столицата.

Борисов попита Керезов, който е на 30 години, дали е млад и красив, а той отговори, че предпочита да е работещ. „По-важното е какви резултати показваме, а не как изглеждаме. Вече няма да има опашки за кандидатстване в първи клас и кампанията вече работи. Очакваме около 12 000 деца и в първата седмица вече 8500 деца са се кандидатирали онлайн. Успяхме да направим толкова пълна интеграция, че да не се налага нито една удостоверителна услуга – за ТЕЛК, за адресни регистрации, за да не се налага да ходят където и да е родителите и да не ходят по гишета. Имайки всичко електронно, се гарантира и прозрачност. Няма възможност за злоупотеби. Надградихме и системата за яслите, градини и предучилищни груи. Така работим и по други проекти“, каза той, а Борисов заяви, че са отпуснали 65 млн. лв. за нови градини, защото София расте и трябват места.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ