Глен Грант: Радев има амбиции да е авторитарен лидер

Румен Радев 2

„Познавам Румен (Радев – б.р.) от времето на работата ми в българската отбранителна система, когато беше заместник-командир на ВВС. Той всъщност е сред приятелите ми във Фейсбук. Подобно на много от тези, които го познавахме, бях изненадан, че той не оказа правилна подкрепа на НАТО, както е необходимо на страната и е прието според договорките, а се обърна повече към Русия. От действията му също изглежда, че той има амбиции да бъде нов авторитарен лидер, а не демократ. Ако той наистина вярва в НАТО, тогава действията му в подкрепа на руската отбранителна индустрия изглеждат странни.“

Това казва в интервю за БГНЕС подполк. Глен Грант, британски военен експерт, ключов участник в екипа на Центъра за гражданско-военни отношения, Монтерей, САЩ, който от 2010-2011 г. консултира методически реформи в българската отбрана. Той е работил и по реформи в Украйна, Полша, Косово, Молдова, Черна гора, Сърбия и Чили.

„Българската армия винаги е била в състояние да изпълнява своите мисии, тъй като мисиите са замислени така, че да отразяват това, което може да се направи, а не това, което би трябвало да може да направи. Тя има две бригади, но не може да изпрати нито една на война незабавно, например в балтийските страни. Не може да управлява правилно Еър полисинг. Корабите не прекарват достатъчно време в морето“, казва още той и съветва:

„Българското ръководство на отбраната трябва да се съсредоточи върху това, което може да направи, а не върху това, което би искала да направи. България е малка държава и трябва да използва парите разумно. Трябва да преосмисли цялата отбранителна система въз основа на това колко струва нещата да се купят и използват. Това означава да се отървете от всичко, което не може да си позволите. Министерството на отбраната и ръководният персонал все още живеят в дните на славното минало, но тези дни са отминали завинаги.“ Емоцията е лош съветник.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ