Райчев застана с името си и каза каква огромна беда и тирания ще ни докара инатът на Слави

7 Dni Bulgaria25.04.2021
Слави Трифонов

За да знаем какво ще се случи сега, трябва да се върнем година назад. Правителството беше под тежък обстрел на недоволство. Причината бе, че 12 години са много във властта, а второто беше затварянето. Хората бяха безобразно затворени. 60 ги подкрепяха, а 30 са против. Мина година. Това се спихна. Там е разковничето на ситуацията.

Така започна коментара си социологът Андрей Райчев в предаването карай направо по нова телевизия относно патовата ситуация в парламента със сформирането на правителство и връчването на мандата на „Има такъв народ“.

„И влезнахме пак в пандемия. Отново се затворихме, Този път по-основателно и пак избухна, сега на изборите. В какво съотношение, абсолютно същото. 60 на 30. Борисов плюс Каракачанов и 60 против. Не се е решило противоречието.

Съдбата на 60-те процента е същата. те бяха всички против правителството, но бяха четири вида“, продължи Райчев.

„Първо това са бесепарите, Нинова беше единствената яростна опозиция в парламента. И тя си седи, но отделно. Слави Трифонов го нямаше на площада, но телевизията му беше там. Той седеше в студиото и мълчеше.

Третите – Мая Манолова, друго червено активно на площада и в тежки отношения с другите. И Триото. Единствената промяна е, че се съединиха с Манолова, но се карат редовно“, обясни още Райчев.

По думите му, сега е абсолютно същата ситуация, но пренесена в парламента. „Всички си правиха отделно митинги. В крайна сметка митингите се спихнаха, защото се разделиха. Сега има втори изпит по същия въпрос.

Беше от най-близките на Слави, а го направи на нищо: Издигна се от мутрите на ВИС и СИК

Сега въпросът е кое ще надделее – желанието аз съм победителя или негативната задача да свалят Бойко“, описа ситуацията социологът.

Защо мълчи Слави?

„Вариантите са три. Да направят нещо за 4 години. Да направят нещо късо, временно или да отидем на избори. Проблемът е същия като на площада. Тогава се разединиха. Разединиха се защото всеки видя своята властова перспектива. Всички казват, че ще подкрепят Слави, освен него самия“, коментира Райчев.

Той допълни, че това мълчание му е докарало и двете възможности. И двете изглеждат логично. „Той казва, че изборите не са били честни. Връща веднага и народа ще го възприеме като нормална реакция.

Вторият вариант е да каже кой ще е премиер и народа да го възприеме. Той успя да се отличи.

Всички шумяха, той мълчеше и това се оказа печелившата позиция. Не знам дали това ще се окаже печелившо и занапред. Рискован ход, но те играят хазартно“, смята Райчев.

Социологът изрази страхове, че през мажоритарната система, която е цел номер едно на Слави, ще си унищожим политическия живот в страната. Мажоритарната система, според него, ще се случи на 90%. Ще останат само две партии.

Той обясни още, че Слави иска такава система, но не иска да подарява време на Борисов. На Борисов му е все тая каква система е, но той казва на Слави „остани без съюзници“.

„Представете си тъпанара дилетант, който вижда болен човек. И понеже му е много топло, той го изнася на студа да му намали температурата. Какво ще стане с тоя болен? Това е и идеята за мажоритарния вот. Слави обаче е дълбоко убеден в нея“, обясни Райчев.

„Какво идва след това? България ще отиде при любимата си дреха – един силен самец начело – Батенберг, Живков, Борос. Ние сами сме си прекратявали свободата, защото слагаме един гад. Дори и да не е гад, той ще стане такъв“, убеден е социологът.

„А кажете кой от тези ние сме свалили? Всичко е водило до гигантска геополитическа катастрофа. Знаете ли какво българинът иска от този парламент – нещо безобразно – властта ритуално да се наказва. Започнете да се наказвате и продължавайте, казва народът“, продължава Райчев.

По думите му Мая Манолова го прави, но защото я е страх от електората. Унгарският народ направи същото.

Според социолога, с мажоритарния вот може да си докараме един диктатор. Борисов е цвете за мирисане.

Диктатор значи човек, от който всички ги е страх, както е било при Живков. „Надявам се това да не стане, но говореното за мажоритарни избори води натам“, изрази надежда социологът.

Какво ще направи Манолова с 1 лев субсидия?  „Те ще имат 10 000 лева на месец, а трябва да издържат партия в цялата страна. Това е смехотворно. Нито една партия не може да живее така. Голямата опасност за България е президентската република“, каза още Райчев.

Той припомни, че при предишната смяна на режима и платихме огромна цена. Счупи ни се живота. За какво? Свободата не е пари.

Говорейки вече конкретно какво ще направи Слави, като вземе мандата, Райчев каза, че не може да направи точна прогноза: Има два варианта – късо правителство или нулево правителство.

„Представете си, че прави правителство. как функционира то? Решава да промени закона за водопроводите, незначителен закон. Той трябва да съгласува промените с Бабикян, Манолова, Иванов, а те с хората зад тях След това той трябва да тича при БСП или ДПС. Как се управлява така?

По всеки въпрос. Те даже не могат да решат въпроса за властта, камо ли за правителството“, каза още Райчев.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ