„Мая Манолова и Татяна Дончева не ми изглеждат много девствени“

7 Dni Bulgaria25.04.2021
Мая Манолова 1

Рано е да отписвате Борисов, доста ще трябва да се потрудят бъдещите вождове, та утре Ердоган да каже „моят приятел Тошко. Това заяви в интервю за „Марица“ известният политик, учен зоолог и дългогодишен директор на Националния природонаучен музей д-р Петър Берон. 

По думите му, в днешния парламент има хора, които съвсем не са супердевствени – Манолова и Дончева преди бяха остриетата на БСП.

 

„Щом за 30 години сме минали през леви, десни и бесни, до днешната комбинация в НС, значи всичко можем да изтърпим“, казва още той.

 Д-р Берон, възприемате ли този парламент като цирк, каквито квалификации се появиха? Прилича  ли Ви на Великото народно събрание по еуфоричност?

– За цирк и дума да не става, уважавам хората от цирка – те са много смели и правят неща, които другите не могат. В 45-ото НС случаят не е такъв.

А що се отнася до Великото Народно събрание, то е несравнимо с нищо, ставало от тогава до ден днешен. То беше взрив, необходим на нашето общество. Сред тия 400 души, които бяхме там, едни от най-видните фигури на времето – поети, музиканти, драматурзи, актьори, юристи.

Тогава в парламента имаше две страни – нашите, сините, и червените, като между „нашите” имаше доста много бивши и настоящи членове на БКП, които си върнаха книжките доста по-късно.

В днешния парламент има хора, които съвсем не са супердевствени. Спомням си Мая Манолова и Татяна Дончева от 40-ото НС, където бяха остриетата на БСП. Сега пак са остриета, само че се обявяват за представители на народа. Аз не приемам някой да се обявява за представител на народа, особено когато  едва си допълзял 4-те процента, за да влезеш в парламента.

Сега депутатите трябва да предложат своите по-добри варианти за управление от тези на ГЕРБ, да предложат по-качествени и опитни министри от тези на ГЕРБ, хора, познати в Европа. Ако не сме избрали тези хора, за да стане животът ни по-добър, за какво ги ручахме жабетата?

 Ще успее ли този парламент да излъчи кабинет?

 Предложеният от ГЕРБ кабинет нямаше шанс да бъде приет, дори да беше съставен от най-големите корифеи на световната наука и политика.

За партията на Трифонов, която следва в парламентарната рулетка, не мога да кажа нищо заради дълбокото им мълчание.

Всеки може да състави кабинет. У нас от футбол и политика разбират всички. Впрочем какъвто ни е футболът, такава ни е и политиката.

След като за 30 години сме минали през какви ли не правителства, и леви, и десни, и бесни, до днешната комбинация в НС, значи всичко можем да изтърпим.

– Изпълни ли се призивът „Мутри вън!”?

– Някои от мутрите са вън – единият в Белград, другият – в Дубай, но може утре да цъфнат в парламента, да станат депутати и да ни учат как да живеем, въпреки 19-те си обвинения.

Дружинката на мутрата от Дубай получи 3.2 процента от гласовете и почти влезе в парламента. Далеч не сме изсърбали всичко, каквото сме дробили. Може да се окаже, че на дъното на тенджерата има още изненади.

– Като председател на Патриотичния съюз „Защита” имате ли обяснение защо патриотите не влязоха в този парламент?

 Ние сме плътно с ВМРО, имаме съвпадение на цели и политики. Взеха доста от нашите хора в листите, но на по-задни позиции.  Казаха ми на шега: Ще останеш за изборите наесен!

Не влязоха в парламента, явно не са доизчислили стратегията, надявам се да се коригират за следващите избори, които няма да са след много време.

– Лош вариант ли са още едни избори?

– Нови избори са лош вариант, защото резултатът едва ли ще бъде много по-добър, а ще трябва да ги платим с нови стотина милиона. Няма гаранция, че нещо по-свястно ще дойде, но може би изборите ще станат неизбежни, дали през юли, дали през октомври две в едно.

Искат да променят Изборния кодекс. Вероятно ДПС ще бъдат много щастливи от факта, че в Турция ще се отворят повече избирателни секции. Знаем как се гласува там и нищо чудно утре да видим ДПС със 100 депутати.

Добре е на българите навън да се осигури конституционното право на гласуване, за да се приобщят към България. Но съм дълбоко несъгласен  хора с български корени от Анадола, Сан Франциско, Сидни,  които не знаят дума български, да решават кой да управлява страната ни. Така че правилата за гласуването в чужбина трябва да се решават много внимателно.

– Тласка ли ни президентът към президентска република?

 Не знам дали ни тласка, но предложението ЦИК да бъде организирана и назначавана изцяло от президента, е много лошо и няма нищо общо с правилата в демократична държава. По света има президентски републики, но у нас няма такива традиции, а и за това е нужна тежка промяна на конституцията.

Т.нар. „партии на промяната“ имат общо 92 гласа. Засега към тях се присъединяват БСП и ДПС, за да са анти-ГЕРБ, но едва ли ще го направят при гласуване на промяна в конституцията.

– Вързан в кърпа ли е втори мандат на президента Радев?

 Той ще получи сериозна подкрепа от БСП, а вероятно и от партиите на Слави и Мая Манолова. Но изходът на президентските избори наесен зависи много повече от това какъв противник ще бъде изправен срещу Радев. Ако много хора гласуват и има читав човек срещу Радев, победата му никак не е вързана в кърпа.

– Как виждате бъдещето на Бойко Борисов?

– Рано е да го отписват. Борисов е човек, на когото минаха много неща през главата. Стана кмет на София без партия, издуха конкурентите. Управлява страната 12 години, получи доста добър статус в Европа, в САЩ, в Турция. Навсякъде го знаят и го подкрепят.

Самият турски президент Ердоган на конгреса на ДПС го нарече  „моя приятел Бойко Борисов”! Доста ще трябва да се потрудят вождовете на бъдещото правителство, за да постигнат тези отношения, та утре Ердоган да каже „моя приятел Тошко” например.

Не вярвам Борисов да се изправи срещу Радев наесен – твърде силно е навикан, преди всичко от медиите.

– При тези медийни атаки срещу властта защо ни критикуват за липса на свобода на словото?

 На 112-о място по свобода на словото ни слагат  „Репортери без граници” , които си получават информацията от оскърбени журналистки и дадени под съд собственици на медии като Иво Прокопиев. И така изпадаме в класацията след Конго. Не вярвам в безпристрастността на това подреждане.

Месеци слушаме как БНР, което по закон трябва да е неутрално, от сутрин до вечер бълва срещу правителството на ГЕРБ. По-голяма свобода от това не мога да си представя!

Да не забравяме времената преди 1989-а, когато не можеше да гъкнеш по никаква медия.

– Вече 30 години борим корупцията, а се твърди, че сме най-корумпирани в ЕС. Кога ще спечелим тази битка?

 Изпитвам изключително отвращение към тези, които злепоставят и ругаят собствената си страна и народ. Разни хора по медиите тръбят, че сме най-корумпираната страна. Как се мери коя страна е най-корумпирана? Терминът е Perception for Corruption (усещане за корупция). Питат разни хора и те обясняват колко сме корумпирани, въпреки че  няма нито един доказан случай.

Наши евродепутати, не искам да им изричам дори имената, събират колеги либерасти в ЕП на сборище за обругаване на България, издигат призиви да не ни се дават пари.

Явно са забравили какво е казал през 1892 г. най-достойният български политик – Петко Каравелов, на  журналистите, които го питали дали са го били в Черната джамия. „В моята страна не бият“, отговорил Каравелов, който бил смазан от бой в зловещия затвор.

– Може ли нещо да ни обедини?

 Добра е идеята депутатите да се върнат в старата сграда, над чийто вход пише „Съединението прави силата“. В парламента трябва да се спори, но когато става въпрос за важни решения – като борбата с пандемията, бойната готовност на армията, повишаване на доходите, трябва депутатите  да са единни.

Ето съседите гърци – и там има опозиция, но по важни въпроси като Македония партиите загърбват различията в името на националната кауза. Нашите политици обаче трудно преглъщат егото си, а се кълнат в името на България.За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ