Вкусно предложение: Козунак без месене

Козунак

Необходими продукти:

500 гр. брашно

100 мл вода

200 мл прясно мляко

4 яйца

120 гр. краве масло

1 ч.ч. захар

7 грама суха мая или 1/2 кубче прясна мая

1 ч.л. сол

1 ванилия

1 с.л. ром

50 гр. локум

50 гр. орехи

За намазване

1 жълтък

2 супени лъжици прясно мляко

2 супени лъжици захар

Начин на приготвяне:

В голяма купа разбъркайте 2 супени лъжици от брашното, солта, 1 супена лъжица захар, маята и топлата, но не вряща вода и разбъркайте добре. Оставете на страна, за да се активира маята, а междувременно пресейте брашното, разбийте яйцата със захарта, разтопете маслото и нарежете локума на кубчета, пише supichka.com.

След като сместа с маята набъбне и удвои обема си, добавете към нея затопленото мляко, разбитите със захарта яйца и разтопеното краве масло и разбъркайте. Добавете ванилията и рома и малко по малко, при непрекъснато бъркане добавете и брашното, като разбърквате с дървена лъжица. Добавете и нарязания на ситно локум. След като разбъркате добре, покрийте купата с торба или целофаново фолио и оставете да втаса на топло, докато удвои или утрои обема си. Имайте предвид, че се получава много рядко тесто, не добавяйте повече брашно.

Сместа е достатъчна за два козунака без месене. Намажете форми за кекс с олио, след което изсипете сместа в тях и оставете отново да втасва. След като удвои обема си, намажете с жълтък разбит с 1-2 супени лъжици прясно мляко, наредете орехи и поръсете обилно със захар. Печете в предварително загрята на 180 градуса фурна за около 30 минути, или докато козунакът придобие апетитен златист цвят.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ