Последна информация за състоянието на пострадалите български ученици в Италия

Bologna

Трима от седмината български ученици, които пострадаха при експлозията в Болоня, остават в болница, предаде БНР.
В същото лечебно заведение в града е настанен и карабинерът Масимо Пирас, спасил живота на осемте деца, ранени при инцидента.

За 17-годишното момче от Силистра, което е в болницата в Чезена, лекарите дават прогноза за 40-дневно болнично лечение. Ще се прецени дали да му се направи операция. Най-засегнати са краката, защото от горещата ударна вълна джапанките му са се стопили.

Осигурен е постоянен преводач, а баща му пристига утре.

По думите на почетния консул на България за област Емилия Романя – Франко Кастелини, грижите към момчето са много добри, така както и за двамата му съученици, настанени в болницата „Белария“ в Болоня.

Лекуващият ги лекар – доктор Анна Мария Байети, заяви пред БНР, че децата имат по тялото изгаряния от втора степен и трябва да останат под лекарско наблюдение поне една седмица.

Пострадалите деца бяха посетени от генералния консул на България в Милано Росен Руфев. Болницата посети и премиерът на Италия Джузепе Конте.

Руфев съобщи, че състоянието и на трите момчета, които остават в болница след инцидента, е стабилно. Двете момчета, настанени в болницата в Болоня, са с под 20% изгаряния. Състоянието на третото дете, което е в Чезена, е малко по-тежко, но и при него няма да се наложи операция, увери Руфев:

„Стабилно състояние, както физическо, така и психическо. Последното решение на лекарите е да ги задържат малко повече, за да се убедят, че са оздравели напълно. Бяхме на посещение преди това в болницата в град Чезена, където също се срещнахме с момчето от групата, което беше най-тежко пострадало от всички. Неговото състояние също е стабилно. Министър-председателят на Италия е посетил лично това момче.“ – поясни консулът.

Семейството на ранения вече е дало съгласие италианските медици да започнат нужното лечение в специализираната клиника на Чезена. С родителите на всички останали младежи са проведени разговори, за да са наясно със ситуацията, уточни Марин Бонев от Регионалното управление на образованието в Силистра.

„Засега няма родители, които да са изявили желание децата им да бъдат върнати предварително, преди да е приключила тази тяхна практика в Болоня.“ – заяви той.

Директорката на Професионалната гимназия, където учат децата – Татяна Кинджакова е трябвало да се върне в България утре. Чрез Министерството на образованието се прави нужното да бъде удължен престоят ѝ в Италия.

„Да остане поне до 22-и, за да се стабилизира състоянието на децата както психически, така и физически, и тогава ще решаваме дали на 22-и да се върне и директорът, или да остане до края и с групата и заедно да се върнат.“ – коментира Кинджакова.

Практиката на силистренските ученици трябва да приключи на 31 август./news.bg


Leave a Reply

Your email address will not be published.


За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ