Разсекретиха името на новият премиер на България

Румен Радев 3

Страната ни върви към нови парламентарни избори. Шансът някоя от партиите да поеме властта изглежда все по-малък.

„Новите“ не искат да поемат отговорността надявайки се, че при нови избори ще увеличат присъствието си в парламента. Със старите пък никой не иска да преговаря за съставянето на кабинет.

Всички в политическите среди очакват нови избори и служебен кабинет до тогава. Най-коментираната дата за нови избори е 18-ти юли. Все пак последната дума е на президента Румен Радев. Негова е и думата за служебното правителство, което трябва да управлява страната ни в изключително деликатен момент и да организира новите избори.

В политическите среди вече се спрягат имената на новия служебен кабинет. По всичко личи, че Пловдив и региона ще преобладават в новото служебно правителство, научи репортер на Plovdiv24.bg.

Служебният министър-председател почти сигурно ще се казва ген. Стефан Янев.

Към днешна дата Янев е съветник в президентството по въпросите на националната сигурност. В предишния служебен кабинет беше министър на отбраната.

Има добра репутация пред партньорите на България в Европейския съюз и САЩ, което е един от мотивите да бъде предложен за премиер. Военната му кариера от края на миналия век е свързана силно със структурите на НАТО в различни точки на света – Брюксел, Анкара и Вашингтон. В турската столица е бил началник на департамент в централата на НАТО за борба с тероризма. От 2011 до 2014 година е военен аташе в САЩ.

Стефан Янев изплува покрай акцията на прокуратурата в сградата на Президентството в началото на юли миналата година, когато бяха разпитвани съветници на държавния глава. Според някои медии един от тях е бил именно той, но по-късно това бе опровергано. „Разпитвани имаше, но Янев не е сред тях“, каза президентът тогава.

Трудно е да повярваме, че на друг, освен на пловдивчанина Пламен Узунов, ще бъде поверено министерството на вътрешните работи. Узунов е сред най-приближените хора на Радев и има опит на този пост.

На практика това са двата най-важни поста в служебното правителство.

Не е изключено и други експерти от Пловдив и региона да попаднат в новия служебен кабинет. Припомняме, че голяма част от кариерата на Румен Радев премина именно край Пловдив.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ