КС премахна възможността партиите да получават дарения от фирми

конституционен съд

„Финансирането на партиите от юридически лица и еднолични търговци единствено при сега предвидените в закона ограничения е в несъответствие с конституционно допустимото“. Това се посочва в решение на Конституционния съд, прието единодушно, по дело образувано по жалба на президента през 2019 г. във връзка с разпоредбите в Закона за политическите партии, които регулират финансирането им.

Съдиите посочват, че условията и размерите за публичното финансиране на партиите трябва да бъдат изчерпателно уредени в закона и да съдържат гаранции за равнопоставеността на тези партии. Според тях не е пречка да има финансиране с дарения както от юридически лица, така и от еднолични търговци, но това „може да става по също така ясни правила, каквито се изискват за публичното финансиране“.

„Възможността за пряко или косвено финансиране на политически партии от държавата и общините извън определеното в закона бюджетно финансиране, е конституционно недопустимо“, се посочва още в решението на съда.

Според КС е нарушена Конституцията с разрешението политическа партия да получава дарения от самата държава, държавните органи – юридически лица, общините, държавни или общински предприятия или търговски дружества, търговски дружества, в които държавата или общините имат участие или контрол.

Съдиите заявяват още, че „възможността партиите да се финансират от частни източници следва да е съпроводено от ограничаване на размера на финансиране, което може да бъде предоставено от отделен дарител“.

Конституционният съд посочва, че системата на финансиране на партиите трябва да гарантира, че всички те са в състояние да се съревновават при равни възможности, което осигурява политическия плурализъм и създава гаранция за ефективното функциониране на демократичните институции.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ