След скандал в офиса на Слави, Антоанета Стефанова изгони шефа си

Антоанета Стефанова

Разбира ли лидерът на “Има такъв народ” Слави Трифонов от шахмат, или просто се гордее с успехите ва българските гросмайстори? Дали се възхищава на бързия им ум и че виждат няколко хода напред, за да постигнат победа? Учи ли се на стратегия от тях? Тези въпроси си задават българите, след като в първия ден на страстната седмица Слави посочи за кандидат-премиер на ИТН световната шампионка по шахмат Антоанета Стефанова.

Всъщност тя е по-скоро получател на мандата, който ще върне минути по-късно на президента Румен Радев, “защото в този парламент няма достатъчно стабилно мнозинство. А подкрепата била от вредни, алчни и доказано компрометирани политически субекти”.

Стефанова не е политик, но наистина е гордост в шахмата. Тя е единствената ни световна шампионка при жените, печели титлата през 2004 г. Запазва я до 2006 г. Става и международен гросмайстор
при мъжете.

Изненадващо за всички се втурна в политиката и на последните избори стана депутат от Пловдив. Как влезе в партията, не е известно. Помни се обаче как след скандал през 2002 г. в “Шоуто на Слави”, шефът на федерацията по шахмат обиден напуска и поста поема шефът на “Нове холдинг” Васил Божков.

В шоуто тя атакува легендарния лекар на националния отбор по футбол и запален шахматист д-р Михаил Илиев, че е оставена сама, без треньор да се подготвя за състезания.

“Има ли федерация по шах? Там слепи ли са, или тъпи?”, пита Слави Трифонов след думите на Стефанова, че пътува на собствени разноски по турнирите и получава по 600 лева на месец от спортното министерство.

“Слави Трифонов ни обиди жестоко, без да ни познава! Ние от федерацията организирахме индивидуално европейско първенство по шахмат миналата година във Варна, където Антоанета спечели титлата. На него това явно не му е известно. Първенството бе спасено главно заради помощта на спортното министерство и лично на министър Васил Иванов. Нагла лъжа е, че Стефанова е без треньор. Ние
плащахме на руски треньор, живеещ в Израел, избран от нея
лично. Двамата се готвеха в перфектни условия на Боровец за турнира от Гран при в Индия, където стана втора. Но аз напускам шахмата в края на месеца и ще се занимавам само с футбол”, казва тогава Михаил Илиев и подава оставка на 31 януари 2003 г. След това в люта битка със социолога Андрей Райчев Васил Божков оглавява шаха чак до 2005 г.

“Каните ме да участвам в учиндолския цирк, където се пее за тайсън кючек и да ти скъсам гъза. И се употребява едно голямо име на световен и европейски шампион по един велик спорт. На нейно място аз бих отказал да участвам този цирк. Аз съм от Плевен и закърмен с песните на Емил Димитров”, отсече д-р Михаил Илиев след номинацията, когато бе помолен от „24 часа“ да коментира..

По времето на Божков България става единствената държава в света, която държи едновременно титлите при мъжете и жените. В един момент държим титлите в пет категории – плюс тези за ветерани, хора с увреждания и композиция.

“Дължа много на Васил Божков, който повярва в мен. Дължа успеха си на много неща. Благодаря на семейството си, на Владо Георгиев и на Васил Божков, който още преди да стане президент на федерацията повярва в мен и ми помагаше. Дори лично бе в Елиста, което още повече ме амбицира. Въпреки недобрата минала година започнахме дългосрочна подготовка за това първенство и успях да го спечеля”, казва в свое интервю Стефанова пред вестник “Сега”.

Освен че организира балове в чест на Стефанова, Божков е бил и неин основен спонсор години наред, а при една от победите дава като премия 10 хиляди долара.

Родена е на 19 април 1979 г. в София. Започва да се занимава с шахмат на 4-годишна възраст като първите уроци получава от баща си, художникът Андон Стефанов. Той е разведен с майка д-р Лиляна Крумова, която също играе голяма роля в кариерата. Всъщност се запалва да тренира покрая кака си Лилана, която е първата шахматистка в семейството.

На 7 г. е шампионка на София, а първата престижна награда получава през 1989 г., когато става световна шампионка по шахмат за девойки до 10-годишна възраст. След това става европейска шампионка по ускорен шахмат за девойки до 14 г. От 1994 г. Стефанова е гросмайстор за жени. През декември 2012 г. е световна вицешампионка.
На 22 ноември 2004 г. Стефанова става най-младият носител на званието “Почетен гражданин на Пловдив”.

Антоанета е завършила икономика. Говори английски, руски и испански език, ползва френски, италиански и сърбохърватски. Освен титлите по шах има и завършен курс за манекенки.

През 2018 г. стана ясно, че Стефанова е родила дъщеря от друго известно име в българския шахмат Иван Чепаринов.

Звездната ни шахматна двойка нарече детето Мелисандра, героиня от “Игра от тронове”. В скорошно интервю тя споделя, че няма амбиции детето да последва кариерите на родителите си в шахмата, докато нейната половинка Чепаринов дори имал идеи да насочи Мелисандра към тениса.

В последните години заради неразбориите в българския шахмат Стефанова играеше под неутрален флаг. Това се наложи заради изхвърлянето на българската федерация от международните структури, които принуди много от звездите ни да се състезават за чужди държави.
Стефанова влезе и в управителния съвет на новата федерация, която успя да върне членството на ФИДЕ. Неин президент е бившият депутат от ГЕРБ Руслан Тошев. В последните месеци обаче се е отдръпнала и от тази централа.

Всъщност три гросмайсторки вече са били в управлението в Европа. Сръбкинята Алиса Марич бе спортен министър, литовката Виктгория Чхилите – икономически в Литва, а имаше и министърка от Латвия.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ