„Такъв нагъл опит за законодателство в полза на видни бизнесмени не е имало от времето на Мултигруп“

Александър Йорданов

По повод актуалните предложения за законодателни промени, засягащи Антикорупционната комисия, Александър Йорданов, депутат в Европейския парламент, пише във фейсбук, че тези поправки са „типично лобистки и обслужват интересите на конкретни български олигарси, крупни бизнесмени и политици, до един от комунистическо „коляно“, срещу които Антикорупционната комисия (КПКОНПИ) води дела за конфискация на имущество и на огромни парични средства с недоказан произход. Или с други думи, тази комисия търси справедливост, макар и закъсняла. Но сега депутати от „Демократична България“ предлагат да няма справедливост“.

Постът на Александър Йорданов продължава така:

„Добре помня, че навремето, преди 24 години, Иван Костов, лидер тогава на СДС, предложи да няма лустрация с аргумент, че тя била закъсняла. Днес от ДБ открито казват: не ни е нужна справедливост за олигарсите на прехода. Не трябва да се закачат видни бизнесмени като Цветан Василев, Васил Божков, фамилията Баневи, Иво Прокопиев, фамилията Арабаджиеви, Миньо Стайков и още 1600 лица, срещу които КПКОНПИ води над 700 искови производства за общо над 3 милиарда лева.

Такъв нагъл опит да се действа законодателно срещу правосъдието и в полза на определени бизнесмени, досега не е имало в България. Или ако е имало отделни случаи, каквото навремето бе лобирането за интереси на „Мултигруп“, те бяха остро осъждани от цялото общество и много скоро лобистите биваха изритвани от парламента. Но явно е, че сега те се завръщат чрез т.нар. протестърски партии, което пък усилва съмненията, че уличните метежи през миналата година са били добре заплатени.
Новите законодателни предложения предвиждат ликвидиране на КПКОНПИ и Специализираната прокуратура, както и прекратяване на делата, които Антикорупционната комисия води срещу босове на явлението, което народът ни с право нарича „мафия“. Ако те бъдат приети, то тази мафия ще има повод да празнува пълната си победа над българския народ. Тя ще им бъде поднесена от депутатите от „протестърските партии“, превърнали се в техни парламентарни слуги.
Формално инициативата на „Демократична България“ е конструирана типично по комунистически. Комунистите бяха царе на това да откриват и закриват комисии. И винаги целта им бе само една – замитане и прикриване на следите. Сега се предвижда единната досега Антикорупционна комисия да се закрие, което означава да се прекратяват всички водени от нея дела. И същевременно се създават два нови органа: Комисия за противодействие на корупцията и санкциониране на конфликт на интереси; и Комисия за установяване и отнемане на незаконно придобито имущество. Но тези комисии тепърва ще трябва да се „запознаят“ с работата си, тепърва ще се лобира и за избор на техни членове. А времето ще си тече. И лобистите ще си получат заработеното с толкова „много усилия“. Празненството на мафията може да започне още сега.
От менте демократите от ДБ, от популистите от ИСМВ и ИТН, аз друго и не съм очаквал. За всички тях лобизмът е въпрос на прехрана. Единствено не е ясно, защо поне от кумова срама те първо не предложиха закон за лобизма, а след това да демонстрират лобистките си намерения. Отговорът е, че наистина нямат време. Задават се нови предизборни кампании, а както е добре известно, те не се правят без пари. И като се освободят от „лапите на КПКОНПИ“ споменатите 3 милиарда лева, то предизборната кампания на „протестърите“ родни ще бъде пей сърце.
След изборите на 4 април България навлезе в кризисна ситуация. Посредственост, партийна наглост и грубо интересчийство с всеки изминал ден унижават парламентарната демокрация. Желанието бързо да се променят закони говори за неокомунизъм, за непрофесионализъм и див стремеж да се облагодетелстват „партиите на промяната“.
Гласувайки за популистки партии на последните избори много българи поеха вина за вкарването на България в криза, за обслужване на интересите на проруския ни президент. Но защо причиниха това зло на страната ни? Възможно е и да бе от глупост. От налапване на ловко хвърлената въдица на „промяната“. Но от каквото и да е, от илюзии да е било, реалността е пред очите ни. И тя не е тази, която протестърите обещаваха предизборно. Оказа се точно обратната: ПЪЛНА ПОЛИТИЧЕСКА БЕЗОТГОВОРНОСТ и развихряне на ТЯСНОПАРТИЙНИ ИНТЕРЕСИ за сметка на България. С други думи: не промяна към прогрес, а промяна към регрес.“



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ