Лоши новини за Слави Трифонов, Дългия е незаконно депутат

Слави Трифонов

Слави Трифонов незаконно е депутат и изобщо не е имал право да се заклева като народен представител в 45-ото Народно събрание. Причината е, че все още е част от директорските бордове на цели три фирми, което е в грубо нарушение на правилника на парламента.

Този факт обаче удобно е бил пропуснат от председателката на парламента Ива Митева, която е от неговата партия „Има такъв народ“ и не е трудно да се предположи защо си е затворила очите за грубото нарушение. Трифонов е трябвало да оваканти всякакви постове в частни компании преди да се закълне като депутат и да започне да получава заплата от близо 5000 лв.

Според правилата на НС избраниците нямат правода заемат ръководни постове в търговски дружества, а само да са собственици на такива, без реално да ги управляват.

В момента той е в конфликт на интереси и може да бъде стартирано разследване от КПКОНПИ по този повод. Още повече, че зависимостите на всички депутати ще лъснат съвсем скоро и може да има и още подобни случаи. Причината е до 14 май всички избраници трябва да подадат декларации пред „Антимафия“ за имуществото си.

От нея ще се види, че Трифонов към момента на клетвата си в НС участва в бордовете на три фирми – „Седем-осми“ АД, „Алт Плеър“ и „Призва интерактив“. Справка в търговския регистър и към днешна дата потвръждава това, както и че няма подадени документи за промяна на актуалното състояние, така че да бъде отписан. Самият Трифонов обаче вероятно разчита, че санкция ще му се размине, тъй като животът на 45-о НС ще е кратък и така и няма да се стигне до проверки на депутатите за конфликт на интереси.

След като хората му върнаха мандата за съставяне на кабинет, Румен Радев има най-много 7 дни, за да го връчи на трета партия. Ако и тя се провали в съставянето на правителството, което е почти сигурно, че ще се случи заради липса на подкрепа, парламентът ще бъде разпуснат.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ