Лоши новини за Слави Т. Трифонов на Велики четвъртък

Слави Трифонов

В Новия завет Христос не спасява храма. Изгонените търговци се връщат още на другия ден и грехът продължава да се трупа. След около 30 г. храмът е разрушен от римляните, а днес на храмовия хълм се издигат две мюсюлмански светини и нито еврейски, нито християнски крак може да припари.

Същата и по-лоша съдба очаква 45-ия български парламент, ако продължи със същото задкулисно търгашество в дните на Страстната седмица. Той е само на един месец, а

извъртя

най-смешното

отмятане от

предизборните

обещания

за целия преход. Пазарлъците пък са най-потайни, а публичните изяви – най-тенекиени. Какво ви пречи, о “партии на протеста”, да вдигнете завесата? Вашият протест се оказа най-задкулисното и потайно шушу-мушу в историята на конспирациите.

Ще е забавно, ако все пак се излъчи правителство, защото то ще е като

орел, рак и

щука под

въздействието на

силен алкохол

Затова ходът на Слави е опит да избегне резила. За какво му е да бие барабана отпред?

Нека друга партия излъчи своя “козел на опущението” за премиер, а ИТН със своя мощен депутатски блок ще може да наложи условията си. Оставайки в полуопозиция, тя ще продължи да обещава мажоритарен вот, но в един по-добър свят.

Интересно е коя ще е третата поканена партия? Президентът Радев ще я посочи, но това няма да стане, преди тя да се е съгласила да вземе мандата и да е уговорила всичко предварително – и премиера, и министрите, и порциите. Залагам 10 лева, че ако се пръкне коалиция, ДПС ще вземе земеделието.

Според мен БСП има най-слабо желание да се жертва, тъй като едни избори през юли ще ѝ върнат загубените мандати в парламента. Това ще помогне на Корнелия да оцелее до края на века.

ДПС пък едва ли ще иска да води голото хоро. “Демократична България” е готова на всичко, но тя пък ще тръгне да спасява едни плажове и да бута едни паметници, които ДПС и БСП предпочитат да запазят. На бодлива крава…

Затова нещата опират до “Изправи се! Мутри вън!”.

Тази група е най-разнородна и следователно най-безпринципна. Шансът ѝ за нов парламент е минимален и затова любовта ѝ към този е максимална.

Но най-важното е, че претенциите ѝ за дял в управлението са най-ниски. Затова тя притежава най-високия коалиционен интерфейс.

Ако Манолова – Дончева – Бабикян не могат да сглобят коалиция, то кой може?

Но да речем, че Слави наистина е отвратен от политиката и наистина желае да разтури парламента. Може ли да е сигурен, че всичките му депутати ще останат верни? Едва ли, особено ако е истина, че ИТН е “инженерен проект на ДПС”, както твърдят по-умните и по-информирани от мен “експерти”.

Но и да не е инженерен проект, все ще има някой отстъпник. Тъкмо са се докопали до властта и 10-те бона, защо да се отказват? Всеки знае, че шансовете за следващия парламент са много ниски.

В такъв случай

ИТН е нещо като

тир – влекач,

който докарва огромно ремарке с доставка за парламента, откача го и си тръгва по нови задачи. Вместо само с 30 ДПС ще разполага с 80-90 депутати и заедно с БСП ще може да направи непробиваемо мнозинство от типа “Орешарски плюс”.

Всички партии без ГЕРБ и без ИТН имат 114 мандата. Трябват им още само 7 – и ето ти мнозинство. Седем души от партията на Слави все ще се намерят. Тръгнат ли първите седем, ще последват и другите. Ако Слави остане само с шепа сценаристи, нищо чудно целият шоу колектив да напусне парламента, за да освободи места за следващите хора на Доган.

Стоката е доставена, пито-платено. Мажоритарният вот – в следващия парламент. Има само един проблем – Слави ще заприлича на Пилат Понтийски, който си измива ръцете навръх Велики четвъртък.

Аз се извинявам, че все се връщам към Библията, но по принцип

не трябваше да

се правят избори

по време на

Великите пости

В това време човек трябва да е смирен и пречистен, а президентът Радев нарочно вкара народа в греховни страсти. Спокойно можеше да насрочи изборите за 23 май, когато миряните могат да му отпуснат края, а и епидемията гарантирано ще свие опашка.

Ако се питате защо Корнелия му беше обидена – сигурно е заради датата 4 април, неделята Кръстопоклонна, престарелият червен електорат не смее да си подаде носа от вкъщи, за да не го отнесе вилнеещият вирус.

И накрая – още не е късно! Слави още може да избегне славата на Пилат. Стига само да вдигне хвърлената ръкавица на Борисов и заедно да прокарат мажоритарния вот в 2 тура. Ако Борисов се отметне – печели пак Слави. Ако не – печели цял народ. И следващият парламент ще е такъв, какъвто всички го искаме.

В противен случай цял живот ще носи греха за измамените надежди и пропуснатия шанс.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ