Тежката история на наследството на Парцалев завърши със смърт

Георги Парцалев

Тежката и тягостна история на наследството на един от големите български актьори Георги Парцалев завърши.

Зетят на Георги и наследник на имуществото му – арх. Георги Натов, се е споминал, съобщават от родата на актьора.

Той бе съпруг на неговата сестра Теодосия. Именно на негово име бил апартаментът на комика в родния му град Левски, след като Теодосия също починала. Сега съдбата на жилището била неясна. Всички братовчеди и братовчедки до девето коляно имали интерес към имота, който години наред стои под ключ и събира прах, без да бъде обитаван, пише burgas24.bg.

Всъщност той се намира на мястото на родната къща на легендарния актьор. Отдавна тя била срината със земята, а на мястото на парцела вдигнали блок. Така Парцалев бил компенсиран с имот в кооперацията, но впоследствие той отишъл в ръцете на неговата сестра Теодосия. Тя обаче издъхва 14 години след него, а смъртта ѝ разпали скандал в арт гилдията. Наложи се останките на актьора да бъдат изровени, за да бъде положена роднината му там.

Много негови колеги и приятели изказаха несъгласие сестра му да бъде погребвана в неговия гроб, който се намира на алеята на артистите на Централните софийски гробища, защото приживе двамата хич не се имали и не били близки. Покрай спора стана ясно, че таксата на вечния му дом не е била плащана години наред от роднините му, но заради смъртта на Теодосия се наложило да бъде наплатена накуп.

Сестрата на артиста стана известна публично със съдебните си дела срещу иконома на актьора Петър Брезински, който се грижеше за него през последните години. Човекът бе обвинен, че е обрал Парцалев, защото от дома изчезнали скъпи картини, бижута, сервизи и книги. Въпреки спекулациите как Парцалев е погребан с пръстените си и още куп бижута, с които обожаваше да се кичи приживе, гробарите твърдели, че роднините прибрали бижутата му след смъртта на комика.

После мъжът на Теодосия придобил въпросния апартамент в Левски, но и той починал на преклонна възраст. На тях комикът остави и спестяванията си, които по онова време възлизаха на 30 хиляди лева, както и голяма част от своите ценни мебели, икони и произведения на изкуството, пише „Ретро“.

Всъщност до последния си дъх комик № 1 не заживява в свой собствен дом в София, макар да имал възможност да си купи имот. Предпочитал да пребивава под наем в жилище до Борисовата градина. Днес съдбата на апартамента е необичайна. От няколко години той е превърнат в терен за забавления и игри от частна фирма, която посрещала клиенти всеки ден. Никой от тях обаче не подозирал каква е историята на конкретния адрес и кой всъщност е обитавал помещенията в продължение на дълги години. Там звездата от „С деца на море“ изкарва най-тъжните си мигове.

През последните години властта го мачка колкото може, отказват му роли в Сатирата, дори не го канят и в новогодишното тв шоу, където винаги е бил гвоздеят в програмата. Самият Тодор Живков, който още приживе недолюбвал Парцалев и дори не ръкопляскал на негови представления, накрая отказал поклонение на тленните му останки в Сатиричния театър.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ