Тежък ден за Корнелия Нинова

Корнелия Нинова

Дали Корнелия Нинова ще е кандидатът на БСП за премиер и какво ще прави соцпартията с третия мандат, който ще й бъде връчен на 5 май от президента Румен Радев.

Това ще решава днес Националният съвет на партията, който ще заседава съвместно с парламентарната група. Червените ще се съберат на „Позитано“ 20 след празника за Деня на труда, който ще се проведе в Борисовата градина с митинг-концерт.

Повечето от социалистите са убедени, че именно лидерката Корнелия Нинова трябва да е кандидатът им за премиер. Много от тях ще настояват левицата да излъчи и състав на кабинет, независимо, че най-вероятно ще върне мандата. Спор има обаче кога да направи това – още на 5 май, при приемането му от президента, или се да изчака предвидения 7-дневен срок, което означава 11 май. При втория вариант ще се даде на парламента още една седмица живот.

Че БСП няма да събере парламентарна подкрепа за свое правителство стана ясно още в четвъртък, когато бе обявено, че Радев е избрал именно столетницата за третия мандат. Всички останали парламентарни групи казаха „не“ за подкрепа на БСП, а от ГЕРБ дори призоваха соцпартията да върне бързо мандата. Единствено от ДПС обаче оставиха отворена вратичка за размисли с обяснението, че би било добре тези, които получат третия мандат, да се опитат да потърсят съгласие в Народното събрание за определени политики.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ