Разсекретиха доклада от смъртта на Марадона, 12 часа адска смърт

Марадона

Диего е агонизирал в последните си 12 часа от живота и никой не му е обърнал внимание

Лекарите, отговорни за смъртта на Диего Марадона, Леополдо Луке и Августина Косачов, най-вероятно ще се сдобият с обвинение в умишлено убийство.

Това става ясно от след като прокуратурата в Сан Изидоро получи доклад от 70 страници, подготвен от 11 медицински експерти. Главният извод от него е, че Марадона просто е бил оставен да умре. Преместен е на място, където не може да се грижат за него, не са контролирани заболяванията на сърцето, които има и дори са му давани грешни лекарства.

Експертите подчерват, че в повече от един случай, тялото на Марадона е покавало признаци на заболяване, но те са били игнорирани от Леопордо Луке. Най-явният признак е бил явният оток по лицето на Диего, забеляан от поне 5 човека през ноември.

Отделно са промяната на тона на гласа му и странното хъркане, докато спял. Според експертите той е трябвало да бъде хоспитализиран отново незабавно и да се предприеме лечение.

Материалите по делото вече са 23 тома по 400 страници всеки и са изпълнени с примери. Един от тях е от 17 ноември, 8 дни преди смъртта на Марадона. Тогава помощникът му Макси Помарго, който е зет на адвоката му Матиас Морла пише на Леополдо Луке. „Докторе, добро утро. Събудихме го и му дадохме лекарствата. Бше добре. Взе ги и поиска да си почине още. Лицето му е много подуто. Много“, се казва в съобщението.

Леополдо Луке просто е игнорирал това съобщение.

Друг въпрос, който се повдига е решението да се спрат лекарствата му за сърце, като цяла Аржентина е знаела за състоянието му. Еспертите са категорични, че те не са били вредни дори при дозите, които е получавал от лекарства за борба с алкохолната му зависимост.
„Лекарите са пренебрегнали тотално какви поражения може да има подобно решение“, се казва в доклада.

Луке директно е пренебрегнал наставленията от клиниката „Импенса“, където оперира Марадона. Негов чат с лекари е прикачен към делото. Там колегите му настояват сърцето на Диего да бъде следено изкъсо. „Само кардиограма. Той не обича друго“, пише в отговор Луке.

„Контролът върху лекарствата, които са му давани за алхолната зависимост, е трябвало да бъде жесток. Не са намерени доказателства да е правено подобно нещо“, се казва още в доклада за действията на психиатърката Августина Косачов.

Самата тя има доста притеснения от лечението, които е споделила с Леополдо Луке.

Диего е трябвало да има медицински персонал около себе си постоянно. Много от хората обаче са били уволнени под предлог, че той не ги е искал. Част от тях са били разпитани от прокуратурата, като са били категорични, че дори диетата му е била грешна и е получавал храна с допълнителна тлъстина, което било забранено категорично. Изпозвана е и висоминерална вода.

„Храна с допълнително сол и тлъстини е допринесла към утежняване на заболяването му и в крайна сметка е довела до смърт“, се казва в доклада.

Според експертите никога не е ставало въпрос за достатъчно медицински грижи в къщата, където е бил Диего. Там е липсвал персонал. „Добрата медицинска практика в такива случаи незабавна хоспитализация“, се казва в заключението.

След като отговарят на 24 въпроса на прокуратурата експертите правят и 13 извода. Според тях действията на лекарите Леополдо Луке, Августина Косачов и Карлос Диас са били крайно недостатъчни. Марадона не е можел да взема решения за собственото си здраве, но е оставен да прави точно това.

Най-силната точка обаче е заключението, че в последните 12 часа от живота си Диего Марадона е агонизирал и никой не му е обърнал внимание.

Документът ще влезе в прокуратурата в понеделник. След това има срок от 10 дни, за да се вземе решение дали да не се промени обвиненито в умишлено убийство, като присъдата е между 8 и 25 години затвор.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ