„Meteo Balkans“ бие голяма тревога над България

София, Хора

Авторитетното издание „Meteo Balkans“ бие голяма тревога за България.

Приближаващ студен атмосферен фронт ще дестабилизира атмосферата над нашата страна.

Следобедните часове при „пробиване“ на задържащия слой, бурите ще се развиват много бързо, като в зрялата си фаза ще са придружени от интензивни валежи, силни гръмотевична дейност и с градушки.

Нараства потенциала и за развитие на изолирани суперклетъчни бури!

НИВО 2 (оранжев код)
Издаваме за интензивни валежи, придружени от гръмотевици и временно силен вятър. Не са изключени и градушки с размер на лешник. Валежите ще са на малка площ и е много трудно да се прогнозира точната им локация.

НИВО 1 (Жълт код)
Следобед ще се образува купеста и купесто-дъждовна облачност. Валежите тук ще са по-слаби по продължителност, но интензивни.
Процесите през следващите 48 часа са трудни за прогнозиране поради сухият и задържащ слой. Най-голяма е вероятността да се образуват бури е около планините и високите хълмове. Процесите ще се формират бързо и не са изключени и екстремни явления и суперклетки.

Процесите (ако се образуват), ще останат активни и в тъмната част от срока на прогнозата, а на места в оградената част от страната ще има условия за акумулиране на по-големи количества валеж.

Според прогнозата на НИМХ днес ще преобладава слънчево време. По-значителна облачност ще има над крайните североизточни райони и там на отделни места ще превали слабо. Ще духа до умерен, в Дунавската равнина временно силен вятър от север-северозапад и с него ще нахлува хладен въздух. Максималните температури ще са между 22° и 27°, малко по-високи на места в Югоизточна България.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ