17:10, ГЕРБ към Румен Радев: Знаем, че подготвяте фалшифициране

Пресконференция на ГЕРБ

„Тези партии мълчат, защото очевидно са взели решение. Това заяви Тома Биков на извънреден брифинг в централата на ГЕРБ. Биков визираше БСП, „Изправи се! Мутри вън“ (ИМВ), „Има такъв народ“ (ИТН) и „Демократична България“ (ДБ).

„Мълчат и за Изборния кодекс (ИК), който е срамен. Днешното изненадващо решение от президентството… очевидно ние сме единствената партия, която не е имала информация за това“, заяви Биков. БЛИЦ уточнява, че думите му са по повод новината, че президента Румен Радев по-рано днес със свой указ утвърди правила за провеждане на публични консултации и процедура за назначаване на състава на Централната избирателна комисия (ЦИК).

„Ние, за разлика от другите партии, не знаехме, че президентът днес ще издаде указ. Другите партии вероятно вече са си подготвили своите членове за ЦИК, тъй като са имали информация от своя лидер Румен Радев. Това е абсолютен скандал“, каза още Биков.

Той уточни, че тепърва ще избират своите представители за ЦИК, тъй като преди 5 минути са разбрали какви са критериите.

„Законодателен тероризъм бе казал Крум Зарков от БСП за Изборен кодекс, който ние бяхме приели, а аз сега го казвам за техния.

Всичко това се случва два месеца преди изборите. Ако ние бяхме направили такова нещо, такъв погром преди изборите, то съм сигурен, че всички щяха да ни унижават.

Щяха да кажат, че правим фалшификация на изборите.

А в момента виждаме точно това – правят фалшификации и ги прилагат така, че да спечелят определени политически сили. Сили, които са в кръга около Румен Радев. Целта им е и той да си спечели втори мандат.

А това гарантира, че от политическа ще влезем в конституционна криза“, категоричен бе Биков.

„Това е абсолютен скандал. Този човек (бел. авт. Румен Радев), който има претенция към законодателството обнародва Изборния кодекс с предна дата. Този претенциозен човек е четял цяла нощ ИК и е решил, че е перфектен и трябва да се публикува веднага?

Ние научваме новините от медиите, а другите от източника им.

Изборният кодекс е срамно, защото в него пише на много места „ако е възможно“.

Срамно е да разформироваш ЦИК, защото не ти харесва и да го дадеш на президента за негово обслужване, защото той така иска

Срамен и брутален е начинът, по който се направи Изборния кодекс? Някой знае ли кои са хората, които са го писали?“, отсече още Биков.

„Най-вероятно няколко минути преди да бъде разпуснато Народното събрание (НС) ще го научим с прессъобщение. Както се случва напоследък“, така депутатът от ГЕРБ отговори на въпрос знае ли кога ще бъде разпуснато сегашното НС.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ