Димитър Рачков дължи много на Зуека

Димитър Рачков, Васил Василев - Зуека

Васил Василев-Зуека, който на 30 април празнува 56-тия си рожден ден, е дал път на Димитър Рачков в телевизията. Именно Зуека предлага колегата си на братята Халваджиян да го пробват за водещ на предаването „Господари на ефира”, когато тъкмо го преместили в Нова ТВ, пише таблоидът „Уикенд“.

Зуека и Рачков стартират като тандем в „Господарите”, а после продължават като такъв в „Като две капки вода”. Сега актьорът от Сливен води шоуто за имитации с Герасим Георгиев-Геро, който също е работил в „Господарите”. Рачков пък от скоро има собствено вечерно шоу в ефира на Нова ТВ, което чупи всички рейтинги. Професионалните му ангажименти със Зуека вече не са толкова много, но приятелството им е все така сплотено.

Двамата са борили заедно трудностите в началото на общия си професионален път като водещи на предаванията на братята Халваджиян. Актьорите са споделяли и доста комични, макар на моменти и кризисни, случки. Такава безспорно за Зуека е тази, в която горното му чене се отлепя минути преди с Рачков да открият новогодишната програма в два ресторанта във Велинград.

„Това ми е най-кошмарното участие в целия ми живот”, признавал е Зуека, който миналата година отбеляза 30 години в тв ефира. В училище той тренирал лека атлетика, но винаги е искал и знаел, че ще бъде актьор – още от 3 клас. Не се поколебал в мечтата си дори, когато го скъсали три пъти поред на изпитите за ВИТИЗ. „Тогава майка ми каза: „Васко, моля те, бе мамо! Откажи се! Там само с връзки!”.

На четвъртия път бил приет. Като се дипломирал, вече нямало задължително разпределение по театрите, и той основал с вече бившата си съпруга Нина Димитрова частен театър „Кредо”, който става доста успешен. Първата им постановка „Шинел” (по Гогол) има над 500 представления, играят я и по света. „Успехът е осъществената мечта. Оттам нататък продължаваш напред”, казвал е актьорът. В телевизията Зуека стартира в студентската програма „Ку-ку” през януари 1990 г. и е чак до финала му през октомври 1994 г. През 1995 г. стартира „Каналето”, пак в ефира на БНТ.

Две години по-късно Зуека решава да напусне. „Това беше малко преди да тръгне подготовката за лятното турне. Слави и другите казаха: „Дай поне да направим турнето, пък тогава”.

Аз казах: „Не, имам планове”, лаконичен е Васил Василев. През август, малко след старта на турнето, Слави му се обадил и му казал, че екипът се разпада и го поканил да работят заедно. Два дни по-късно актьорът водил същия разговор с колегите си, които планирали общ проект – Камен Воденичаров, Марта Вачкова, Тончо Токмакчиев, Стефан Рядков, Жоро Торнев. Зуека отказал и на тях.

В телевизията се върнал през 1998 г. Известно време водил предаване за филми с Параскева Джукелова. „Със Слави бяхме много близки”, казвал е Зуека, с което е обезсилвал слуховете за конфликт. „Аз съм късметлия! Аз съм галеник на съдбата. Както всички, които тръгнали от там”, споделял е Зуека, визирайки колегите си от „Ку-ку” и „Каналето”. Той продължил да играе в театъра и в киното, докато един неочакван разговор го връща в телевизията.

Магърдич Халваджиян го поканил за водещ на „Господари на ефира”. Зуека нямал намерение пак да работи в предаване, но като чул за какво става въпрос, веднага разбрал, че ще е стойностно. Стартирал в тандем с Малин Кръстев. Демо версията на предаването направили 9 човека, начело с продуцентът Джуди Халваджиян. Сами търсели видеа с гафове от тв предавания, избирали, преправяли. Демо версията му прегледали от две телевизии, но отказали. Предаването стартира в тв „7 дни” през 2003 г. Малко след това отива в Нова.

Димитър Рачков изгрява като водещ на „Господарите”, малко след като шоуто се мести в Нова ТВ. Нина, вече бившата съпруга на Зуека, с която имат дъщеря, гледала колегата им в пиеса на Шекспир в Сливенския театър. Казала на Зуека, че Рачков е страхотен и трябва да го гледа на сцена. Зуека така и направил, а после го предложил на Джуди и Маги Халваджиян. Те го харесали и започнали разговори с него. До преди това Рачков снимал пред камера само малки роли в скечове в предаването „Клуб НЛО”. Затова и в началото бил малко плах, но със Зуека много бързо се напаснали. Така Рачков и Зуека стават една от емблематичните двойки водещи, които периодично се редуват в ефира на Нова ТВ с Малин Кръстев и другите познати лица на „Господарите”.

„Той е много възприемчив и реактивен, което е много важно за един актьор”, казвал е Зуека за приятеля си Рачков. По-късно, двамата стават водещи на „Като две капки вода”. В първите предавания Зуека и Рачков следвали модела, зададен от формата, който е по чужд лиценз. След това се развихрили, което направило силно впечатление даже на собствениците на шоуто. И веднъж, в разговор, на който и Зуека присъствал, казали, че България е единствената държава, в която това шоу продължава да държи такъв висок рейтинг и това до голяма степен се дължи и на водещите.

Акцентът пак е върху изпълнителите, но през останалото време водещите правят шоу. Зуека и Рачков са работили заедно не само в телевизията, а и по съвместни участия. Едно такова се превръща в кошмарно за Зуека. Трябвало да водят новогодишната програма в два ресторанта във Велинград – стартират заедно, после водят самостоятелно в заведенията, накрая пак се събират. Тъй като са професионалисти, Зуека и Рачков репетирали усилено. Всичко изпипали. Вече готови за шоуто, минути преди началото, актьорите излезли да изпушат по една цигара. Зуека дръпнал по-силно и ченето му се отлепило.

Днес актьорът няма проблеми, но тогава все още бил на етап операции. Наложили се заради парадонтоза. При него положението било по-сложно, защото трябвало да се стеснява долната му челюст, а горната – да се разширява. А всичко това се случвало със серия операции, между които той все пак трябвало да работи. И зъболекарят му сложил „служебни зъби”, както му пояснил, които са залепени.

Зуека нямал представа, че може да се отлепят, тъй като до преди това не му се било случвало. Затова и с Рачков изпаднали в паника, минути преди старта на програмата, която трябвало да водят. Зуека нямал лепило. Рачков веднага предложил да пробва с дъвка. Не станало. Зуека се видял в такова чудо, че отказал да излезе пред публиката. Казал на Рачков да действа сам, а пък после щял да говори със собствениците. Рачков обаче категорично бил против да води сам. „Излизаш. Ще криеш с микрофона”, предложил той. „Не чуваш ли, че това, което говоря, не се разбира”, аргументирал се колегата му.

След кратък спор, Зуека склонил да излезе. През цялото време държал микрофона точно пред устата си. Мислел не само дали успешно се прикрива, а и дали се разбира какво говори. После Рачков му казал, че по едно време, както стоял до него, видял да му се показва едно изпилено зъбче. Естествено, напушило го на смях. Все пак никой от публиката не разбрал. Същото по-късно Зуека чул от свой познат, който, както се оказало, бил на първия ред.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ