„Починалият кмет Росен Русанов водеше битка за откраднат буркан като за обрана банка“

Росен Русанов

Кметът Росен Русанов е като „Бърза помощ“ – на всички и за всичко помага. Така го оцениха пред „24 часа“ хора от плевенското село Буковлък преди време. Русанов управляваше 5-и мандат селото с 5 000 жители, 3500 от тях роми. Знаеше ги до един по име, презиме и фамилия. Не се сърдеше, когато го будеха нощем – приемаше проблемите и се стремеше да търси решение. Пък и почти не спеше – все нещо се случваше – един откраднал булка, друг отвлякъл момиче, трети изпъдил жена и деца боси и голи на дъжда.

Русанов е завършил психология, социална педагогика и национална сигурност в полицейската школа, защитил е и магистратура по политология.

С куп дипломи за висше изкара 24 г. в Буковлък, макар коренът му да е от другаде. През 1997 г. го пратили като районен инспектор и оттогава бе в служба на обществения живот.

На кметските вотове обичайно го избираха с нечуваните 98%. Като управник беше известен, че почти не слизаше от мощния мотор. Облечен в рокерски дрехи, обикаляше бостани, ниви и гори – бранеше ги от обирджии. Носеше и прожектор – при нощните си походи осветяваше най-затънтените места. Като бивше ченге не се разделяше с бойния си пистолет, на кръста му висяха белезници. Прегазеше ли някой закона, първи го предаваше на разследването. Преди години разказа пред „24 часа“ как по светло 20 минути държал под око двама хлапаци. Видял как срязали с клещи ограда, промушили се в двора и взели да трупат железа. Пипнал ги до складираната купчина, тъкмо я подготвяли за изнасяне. През това време ужасената стопанка се сгушила под прозореца – не посмяла да викне, нито да се покаже.

„Тая бабичка най я боли за буркана с компота, кокошките и пуйките в двора, защото се е блъскала за тях. Женицата се кръсти как ще замръкне сама и дали ще осъмне. Когато увардя бабата, животинките и туршиите й, едва тогава тя може да каже „Браво на държавата!“ Затова за задигнат буркан водя битка като за обрана банка“, каза Русанов през 2013 г. пред „24 часа“.

При дългото кметуване Русанов бе горд, че не само е запазил училището, а и го е напълнил с деца. Споделяше как безброй пъти е обикалял по къщите и е разговарял с неграмотните родители, които не щат и да чуят за образование. Обяснявал им, че ако детето не може да се подпише и да прочете 2 изречения, няма бъдеще, няма къде да отиде, нито ще го вземат на работа.

Ако все пак родителите не го послушат и хлапетата не влязат в час, помощите спират. Русанов отчете, че заедно с педагогическото ръководство в класните стаи са вкарани 450 ученици, той лично завел 60-ина, но проблемни.

В неделя стана ясно, че Русанов е починал. Сбогуването с кмета бе на гробищата в Плевен днес.

Следващият репортаж на „168 часа“ е от 2007 г., след което Росен Русанов стана известен в цялата страна. До края на кметуването му нищо не се беше променило.

Здравеняк лети със спортен мотор от Плевен към близкото село Буковлък посред нощ. Очевидно бърза. Двуметровият исполин е облечен с черни рокерски дрехи. Препасал е боен пистолет. На колана му дрънчат белезници. Минути преди това мобилният му телефон е звъннал. Въпреки късния час възрастна жена сигнализира, че мургавеляк е влязъл в двора на къщата й. Мотористът е на местопрестъплението още преди апашът да е приключил с тараша. Чака го пред вратата. Когато крадецът излиза от портичката, вижда най-големия си кошмар. Пуска откраднатото и започва да трепери. „Бате Росене…“, едва успява да прошепти злосторникът. Той много добре знае какво го чака. Дори не се опитва да бяга. Среднощният моторист е Росен Русанов.

42-годишният мъж е кмет на най-голямото село в Плевенска област от 3 години и половина насам. Той е местният шериф. Въвел е собствени закони и правила. Кандидатира се като независим кандидат и печели, въпреки че един от съперниците му е от ромски произход, а този етнос е мнозинство в селото. Преди да бъде избран за кмет Русанов е бил полицай полицай.

Повереният му район включва 6 села, сред които и Буковлък. Години наред е и част от отряда за бързо реагиране към Областната дирекция на полицията в в Плевен. Участва в не една и две специализирани полицейски операции за неутрализиране на опасни престъпни групи. Склонността към рокерските дрехи и моторите, както и внушителната физика му спечелват страховития прякор Робокоп още докато е полицай. Робокоп познава всички жители на селото с трите им имена, и най-вече криминално проявените. Те са предимно от ромски произход. От 5-те хиляди жители в Буковлък близо 2 хиляди са регистрирани за различни престъпления. Друг е въпросът, че рядко им се удава да нарушават законите, откакто Росен Русанов е свързал живота си със селото. Когато все пак сгазят лука, биват разкривани за минути от кмета-полицай. Росен Русанов има собствена философия за интеграцията на ромите и етническия мир. „За да има нормално съжителство и мир в село с 3500 роми и 1500 българи, трябва постоянен и повсеместен контрол. Вече 10 години го осъществявам.

Познавам им и кътните зъби. Имат респект от мен, но се научиха и да ме уважават. Това е плод на дългогодишна работа и сам си знам как съм го постигнал. Има тънка граница между уважението и респекта“ – споделя формулата на успеха Росен Русанов. Местните се радват на нечувано по нашите географски ширини спокойствие. С възторг разказват как Робокоп обикаля нощем улиците с Лада Нива и осветява съмнителните субекти с прожектор. И така до сутринта. Най-тежко за престъпниците от селото се оказва началото на кметския мандат на Русанов. Криминалните типове колят крава и вдигат банкет от радост, че полицаят става кмет и вече няма да се занимава с тях. Но не познават… Росен Русанов продължава да се грижи за реда в селото и в новото си амплоа. Тогава неизвестни подкокоросват десетина мургавеляци да пуснат жалба до Страсбург. В нея те се оплакват, че Русанов обикаля по цяла нощ селото с руския джип, което им пречи да крадат!? „Няма събота, няма неделя, няма Нова година. Чудя се този човек кога спи. Преди беше полицай и кмет, сега е кмет и полицай“ – хвали селския началник 77-годишният бай Христо. Местните жители се чудят как 42-годишният шериф успява да озапти престъпниците в региона. Кметът се намесва на третата минута от престъплението и го решава на място. Той разказва, че всеки ден се налага физи ческата му намеса, за да се решават проблеми между жителите на селото. Дали 100 души се бият в махалата заради открадната булка, или бездомно куче е ухапало дете, телефонът на кмета звъни на пожар. При последното масово меле Росен Русанов сам предотвратява скандала между два враждуващи рода, въоръжени с мотики и брадви. Застава сред тях, двама-трима падат на земята, а останалите се оттеглят. Откакто Русанов е кмет на Буковлък, 500 бездомни псета, които разнасят зарази и хапят децата мистериозно изчезват. Робокоп признава, че има достатъчно агенти под прикритие сред ромското мнозинство в селото, както всеки уважаващ себе си оперативен работник в Криминална полиция. „Слушалките“ редовно му снасят информация. Знаят какво ще се случи, ако откажат да пеят или скрият нещо. И не го правят. Росен Русанов работи по 18 часа на ден без почивен ден. С мъка разказва как съпругата го напуска преди 8 години. Тогава още е полицай, но жената не може да свикне с отсъствията му. Не е ползвал отпуск, откакто заема кметския пост. За сина си, който е на 14 години, отделя по 3 дни в годината. Или около Коледа, или през лятото. Води го на планина. Тогава липсата му в селото веднага проличава. Щом усетят, че Робокоп отсъства, апашите набират смелост. За тези 3 дни в годината кражбите се увеличават десетки пъти.

Когато Росен Русанов се върне, престъпниците се кротват. И го заобикалят отдалеч. Преди два месеца от двора на баба Здравка изчезва метална тръба. Тя се обажда на кмета с три дни закъснение. Желязото вече е нарязано и продадено, но крадецът е разкрит. „Бях в Плевен. Гледам Цеко от махалата Като ме видя, се хвърли в краката ми и започна да ми целува ръцете – разказва за странната случка бившата кръчмарка баба Здравка. Оказва се, че именно този ром, който е един от най-агресивните в селото, е откраднал тръбата от двора многозначително за това как изведнъж характерът на престъпника е станал толкова благ. Мургавите не протестират за методите на управление на кмета-полицай. Знаят, че редът и спокойствието са в тяхна полза. Гарантират, че на следващите кметски избори пак ще го изберат с огромна преднина. Когато се появи в махалата, се трупат около него и го заливат с ежедневните си проблеми. „Той ни вкара в един правилен път, да не крадем. Ние му се извиняваме, защото наистина сме за бой. Той винаги е прав. Много ни помага Когато получих бъбречна криза в 3 след полунощ, обадих му се и ме откара до болницата в града с джипа. Не е длъжен, но го направи“ – разказва Цеко, който е здраво обработен след кражбата у баба Здравка. Примерът с Цеко е показателен за това как Робокоп печели едновременно респект и уважение сред населението. „Ако този човек не е тук, ще стане огън. Ще изгорим от кражби и мизерия, както беше, преди да се появи в селото. Сега по цял ден ни стяга и по цяла нощ ни варди“ – разказва Тодор Иванов, който живее в циганската махала от 44 години. Росен Русанов е натрупал цяла купчина призовки за свидетел в съда. Защото предимно той залавя и предава в полицията поредния крадец. Всяка седмица се явява по два пъти като свидетел по различни дела. „Хващам апаша, разпитвам го и го водя в полицията да потвърди самопризнанията. Оттам се обаждат и казват: „Росене, вече не се признава за виновен.“ Айде пак се връщам. Говорим си с крадеца по „особен начин“ 10-ина минути и всичко се оправя“ – разказва кметът. Твърди, че всеки косъм по главата му е полицейски. Влиза в полицейското училище 14-годишен. Работи в системата цели 20 години. Освобождават го от силовото министерство по член, който гласи, че ще се върне, когато му изтече мандатът като кмет.

Засега Робокоп не обмисля отново да слага пагоните, защото като кмет върши много повече работа и никой не му държи сметка, като остава след работно време. Като полицай е отговарял за 6 села около Буковлък, където е съществувал железен ред и дисциплина. „Идете сега да видите какво е там. Пълна анархия. От Мечка ми звъняха да ида поне за 5-6 месеца като кмет (смее се) . От другите села постоянно ме търсят за помощ, но като кмет имам правомощия само в Буковлък. А в Мечка има 600 души, от които 250 роми. Работа за 3-4 дни. Ако съм в това село, ще си въртя синджирчето на пръста и всичко ще върви по мед и масло“, уверен е Росен Русанов. Помощта му търсят дори общинари от град Долна Митрополия, но Робокоп е верен на селото си. Има апартамент в Плевен, но рядко отсяда там. Неведнъж е заспивал на дивана в кабинета си. „На човек му трябва много малко. Като погледнеш чистите улици и бабичката, която си върви спокойно по улиците, си казваш „Ей, можело в тая държава да има ред“, поглежда философски на нещата кметът и се мята на ладата. Отдалече забелязва, че в землището до селото гори стърнище. Вече се досеща кой го е запалил и знае как ще реши проблема.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ