„Партията на Слави Трифонов е инсталирана от олигархията“

Слави Трифонов

„БСП не може да поеме отговорност за управлението на страната, защото това би задълбочило проблемите в партията. Ако обаче поеме тази задача, рискува или да бъде отхвърлена от останалите политически сили, както беше отхвърлена ГЕРБ, или да бъде внезапно натоварена с отговорност, която не може да носи – ако ГЕРБ и ДПС подкрепят кабинета, който социалистите предложат“. Такъв анализ направи пред БНР политологът доц. Огнян Минчев.

Той определи партията на Слави Трифонов „Има такъв народ“ като инсталирана от олигархията.

„Имаме кризисен формат на разгръщане за пореден път на цикъл на олигархично управление през инсталиране на нова партия и затова се случват всички тези неща, че този парламент не ни харесва, искаме нов и т.н.“.

Политологът коментира, че целта на спешните промени в Изборния кодекс – преди задаващите се предсрочни избори – е да се създаде ситуация, в която да бъде постигнато пълното отстраняване на ГЕРБ от възможност да управлява:

„С тази цел са се натоварили новите партии на промяната и смятат, че без да отстранят ГЕРБ, те не могат да управляват. Друг е въпросът дали и без ГЕРБ те ще могат да управляват“.

По думите му никога досега спешни промени в изборното законодателство не са удовлетворявали „мечтите и амбициите на тези, които ги правят“.

Той допусна машинното гласуване, ако се потвърди хипотезата, че то ще бъде въведено и в чужбина, ще постави огромни въпроси пред сигурността на вота.

„Не е малка вероятността за провал на изборите, защото след два месеца и половина те трябва да бъдат организирани от нов състав на ЦИК и по нови правила, които трябва да бъдат обезпечени организационно, финансово и технологично. … Ако това не се случи, първата възможна посока е вотът да бъде оспорен, втората посока е да бъде установен формат на авторитарно управление, който да запуши устите на протестиращите“, смята той.

Според доц. Минчев съществува голям риск след предсрочните избори да се озовем в аналогична ситуация, в която парламентът да не може да състави правителство.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ