13 загинали в катастрофи по Великден

катастрофа

22 000 хванати с превишена скорост

192-ма заловени с алкохол или дрога

5-има гинат в деня на Възкресение

13 души са загинали в катастрофи по време на голямото пътуване за празниците от 29 април до 4 май, показват данните на МВР. Повечето от тях обаче са инциденти, които нямат връзка с далечни пътувания заради Великден, а са местни инциденти на второкласни пътища. Въпреки черната статистика за дните около Възкресение Христово жертвите от началото на годината са 104, или с 3 по-малко спрямо същия период на 2020 г. Тогава

имаше КПП-та

и за излизане

от областните

градове и се

попълваха

декларации

заради коронавируса. Загиналите по пътищата до 4 май т.г. са с 42 по-малко в сравнение със същия период за 2019 г. например.

21 888 са хванатите да карат с превишена скорост от 29 април до 3 май, или по 4000 на ден. Шофьорите им ще получат фишове, а тези, превишили скоростта с над 50 км/ч в населените места, ще се лишат и от книжките си за 3 месеца. Ако шофьорите са и собственици на колите, автомобилите им ще бъдат спрени от движение за 1 месец.

Без книжки ще останат и 192-мата, карали пияни или надрусани в почивните дни. 24-ма от тях са причинили катастрофи с трима пострадали.

С фишове за дребни нарушения са се сдобили 8193 шофьори. Около 4 пъти по-малко са санкционираните с актове – 2268. При такива нарушения Пътна полиция отнема и точки от контролния талон освен паричната санкция.

3 са основните причини за инцидентите в празничните дни – движението с несъобразена скорост, неправилните маневри и отнемането на предимство. Любопитното е, че повечето катастрофи със загинали не са свързани с пътувания за празниците. Първият, попаднал в черната статистика, е 61-годишен мъж, намерил смъртта си на 29 април. Той бил блъснат от трактор, който карал на задна скорост, в двор в с. Димчево, област Бургас, и починал на място.

На 30 април жертвите са 3. Още около 2,10 ч мъж на 51 г. излязъл от пътя и се ударил в дърво, докато се движел по столичното околовръстно. 8 часа по-късно близо до угърчинското с. Голец 73-годишен мъж изгубил контрол над колата си, докато се движел в посока Варна, отклонил се в лявата лента, ударил се в парапет на мост и убил себе си и съпругата си. Третият инцидент със загинал тогава се разиграл в Ямбол.

Моторист пък е единствената жертва на 1 май. На кръстовището за село Крепост, община Димитровград, кола тръгнала да завива наляво, отнела предимството му и го блъснала. 23-годишният мъж починал на място.

Навръх Великден – 2 май, цели 5-има са загиналите в катастрофи. Още през нощта 21-годишен мъж блъска в Перник скитник, който починал на място.

В следобедните часове моторист пък изгубил контрол над машината си на пътя между Мененкьово и Аканджиево, излязъл от шосето и при падането починал.

Най-тежката

катастрофа,

отново на

Великден,

става в Пловдив

В неделя около 22 часа 45-годишният Иво Даскалов, известен и като Иво Лудия, карал джипа си BMW X5 по околовръстното в участъка между селата Марково и Брестник. Тръгнал да изпреварва, но заради несъобразената скорост, се забил челно в друго беемве. Вторият водач починал на място. Издъхнали са и двама пътници в джипа на Иво Лудия – единият веднага, другият в болница. Заради катастрофата Даскалов е обвинен за причиняване на смърт на повече от двама души и може да получи от 5 до 20 години затвор.

Последните двама загинали бяха мотористи. Във вторник следобед 50-годишен мъж се заби в мантинела на АМ “Струма” и почина. А минути след 17 часа кола и мотор се удариха в района на Кресненското дефиле, в началото на Кривия тунел. Мъжът на мотора почина на път за болницата. Така бройката загинали по празниците стана 13.

През 2020 г. имаше само 1 загинал на Великден, но тогава имаше КПП-та. А и почивните дни не се сливаха с 1 май. В Деня на труда, когато отново имаше няколко неработни дни, загиналите бяха 3-ма. КПП-тата обаче още важаха.

А от МВР посочиха, че въпреки струпването на инциденти, статистиката спрямо м.г. е с 4 загинали по-малко.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ