Камелия Нейкова да оглави новата ЦИК, договорили Слави и ДБ

Камелия Нейкова

Бившата говорителка на комисията в момента беше близка с Николай Цонев. Другите партии запазват досегашни членове, а шефката на обществения съвет – Росица Матева, влиза от квотата на Манолова

Опит да назначат свой шеф на Централната избирателна комисия – така както направиха с председателя на парламента, се очаква от партиите на протеста днес. В 14 ч президентът е свикал политическите сили на консултации за новата комисия. А според разпределението на квотите в нея ГЕРБ ще има 4-ма членове, а “Има такъв народ”, ДБ и “Изправи се! Мутри вън! ” – общо 6.

Вече са се договорили за председател и той ще е от ИТН, прогнозира вчера Бойко Борисов. Иначе премиерът в оставка и лидер на ГЕРБ бе категоричен: “Естествено, че председател на ЦИК трябва да се излъчи от първата политическа сила. Това сочи демокрацията. Ние сме с най-много – 4 човека”.

“Залагам 5 лева, че следващият председател на ЦИК ще бъде Камелия Нейкова, зам.-министър на отбраната при Николай Цонев и член на ЦИК от БСП. Тя ще бъде предложена от “Има такъв народ” и ще бъде подкрепена от новата коалиция. Ако съм познал, то цялата процедура по “обсъждане и представяне” при президента Румен Радев ще е един огромен фарс”, написа междувременно във фейсбук депутатът от ГЕРБ Христо Гаджев.

Неофициално пред “24 часа” от още две партии посочиха името на Нейкова за нов шеф.

Тя беше говорител на предишния състав на ЦИК заедно с настоящия шеф на комисията Александър Андреев – тогава и той от квотата на БСП, а по-късно избран за председател по предложение на ГЕРБ след подадената оставка от Стефка Стоева през август 2020 г. В настоящия състав на комисията Нейкова не е член.

51-годишната юристка бе зам.-министър на отбраната в периода 2008-2009 г. при Николай Цонев. После стана

зам.-председател

на основаната от

него партия “Нова

алтернатива”

Още една много активна дама с опит в делата на комисията – председателката на обществения съвет към ЦИК Росица Матева, със сигурност влиза. Тя бе обявена като кандидат от Мая Манолова. Човек с опит, почтен, с експертиза, адвокат с добро име, с близо 30-годишна практика, мотивира избора Манолова. И изрази недоумение защо другите партии крият кандидатите си до последно.

Разпределението в намалената от 20 на 15 членове ЦИК става по нови правила, утвърдени в понеделник с указ на президента. Той поема и консултациите с партиите, на които те ще предложат ръководство и членове. Квотите са разпределени по метода на най-големия остатък – т.нар. система Хеър-Ниймаер. 4-ма ще са на ГЕРБ, 3 за ИТН и БСП, по 2 за ДПС и “Демократична България”, и един за “Изправи се! Мутри вън!”. Ако партиите обаче не се споразумеят кой да оглави комисията, шеф ще се избере чрез жребий.

“Ако не се договорят, но те ще се договорят,

вземат една

сфера и започват

джуркането

и на който му се падне да е председател, става. Дотам я докараха. Страхотно изборно законодателство – с топчета да определяме шеф на ЦИК”, възмути се Борисов вчера. Той обясни, че членовете на ГЕРБ ще се изберат от партията, но не посочи имената. Очаква се местата си да запазят досегашни представители на ГЕРБ начело с председателя Андреев.

БСП пък одобри кандидатите си на заседание на Изпълнителното бюро вчера. Емил Войнов е издигнат за зам.-шеф, а за членове Цветанка Георгиева и Силвия Стойчева, и тримата от досегашната комисия.

Войнов бе шеф на червена ЦИК за прекия избор на Корнелия Нинова за лидер на БСП. Преди вота на 4 април бе обвинен от ГЕРБ, че той прокарал усложняването на изборните протоколи.

От “Демократична България” пък избирали между 5-6 имена. До късно снощи не бяха ясни двамата одобрени.

Вчера на редовен съвет се събраха и ДПС. Партийци отказаха да назоват кого ще издигнат, но се очаква това да са двамата досегашни членове от тяхната квота – секретарят на ЦИК Севинч Чолакова и Ерхан Чаушев.

11 юли – вероятната дата за изборите

Предсрочните парламентарни избори най-вероятно ще се проведат на 11 юли. Тази дата се оформя като най-близката, до която могат да се спазят всички законови срокове.

Днес президентът Румен Радев чака сутринта на “Дондуков” 2 БСП, на които ще връчи третия и последен мандат за съставяне на кабинет от това Народно събрание. Те веднага ще му го върнат, както направиха по-рано ГЕРБ и “Има такъв народ”. Така 45-ият парламент ще стане първият в новата ни история, който не успя да излъчи правителство.

След като и БСП върне мандата, Радев е длъжен да назначи служебен кабинет. С един и същи указ държавният глава разпуска парламента и обявявя датата на изборите, които задължително са най-късно до два месеца. В конституцията обаче няма конкретен срок, в който той трябва да го направи. Централната избирателна комисия, която президентът тепърва ще назначава, обаче трябва да изготви хронограма за изборите, а пък тя е за период от 60 дни, т.е. броенете започва от конституирането на новата комисия. По утвърдените правила за избор на новата ЦИК трябва да мине изслушване на кандидатите – най-вероятно в петък, което значи, че Радев може да излезе с указа си най-рано същия ден или да обяви кога ще са изборите в понеделник. Ако обаче има договорка парламентът първо да гласува закриване на специалния съд и прокуратура, ще му трябва още поне седмица живот. В дневния ред на НС за днес няма такава точка.

Сред партийци се носеше и мълвата за вот на 4 юли, но тогава няма как да се спази хронограмата.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ