Спряганият за премиер на Слави: Изпуснахме рядка възможност, сега е Бойко

Румен Чолаков

Юристът от Лондон Румен Чолаков, за когото преди време се появи информация, че е кандидатът за потенциален премиер на Слави Трифонов, направи интересен анализ на политическата обстановка в България.

Чолаков, който преди време каза, че „евтиното винаги излиза най-скъпо“, сега обясни защо според него от „Има такъв народ“ (ИТН) са върнали мандата.

„Връщането на мандата от „ИТН“ беше пропусната много рядка възможност, макар и да е достойна принципна позиция.

Възможността да държиш статуквото между чука на ревизионно управление и наковалнята на служебен кабинет на Радев в продължение на една година (минимум до изтичането на мандата на Радев на 21 януари 2022).

Какво щяха да направят?

Да гласуват вот на недоверие – и правителството отива на избори като герои в борбата срещу статуквото, обичани от всички. Да го държат? И тогава ако това правителство е честно да бъдат подложени на дълга и тежка ревизия от него.

Беше пропусната и възможността да се покаже на хората, че друг освен Бойко може да управлява тази държава и то много по-добре от него.

Не изключвам тази възможност да се появи отново на предсрочните избори. Може би дори ще е по-добре – да не бързат тези, които вещаят края на Слави и протестните партии. Надявам се да е така – не всичко е загубено.

Но в битката, която предстои вече няма да е достатъчно да бъдеш анти-ГЕРБ, а ще трябва да покажеш и какво си, в какво вярваш, какво предлагаш и с кого ще го реализираш. И то когато призракът на национализма отново броди, съвсем открито, жадно и шумно“, написа Чолаков в личния си фейсбук профил.

„Това, което наблюдаваме в парламента, е открита война между тройния съюз на статуквото и Антантата на протеста. Обидно е, че промените, приети вчера, бяха продукт на такъв задълбочен спор 14 часа. Това за мен са естествени промени в страна член на Европейския съюз. Но това са първите стъпки.

Електронното гласуване е прието на референдум, преди 6 години има гласуван и закон. То трябва да бъде въведено възможно най-скоро. Съжалявам, че решението на парламента беше да го отхвърли. Истински справедлив изборен процес може да се гарантира от електронното гласуване.

Мажоритарната система е по-добрата. При нея всеки народен представител носи отговорност към своите избиратели. Всеки гражданин знае кой е неговият представител и може да се обърне към него. Това е чистата форма на представителна демокрация.

Но тя трябва да бъде въведена само като част от пакет от промени – намаляването на броя на депутатите на 120 и електронно гласуване. Без честни избори и достатъчно дълга разяснителна програма за нея, мажоритарната система ще се провали. Не може да се прави от днес за утре“, допълни ‚юристът.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ