Партиите представят кандидатите си за ЦИК пред президента

Румен Радев 2

В този час започват консултациите на президента Румен Радев с парламентарно представените партии и коалиции за номиниране на членове на Централната избирателна комисия (ЦИК).

В новия състав на ЦИК вече ще са 15 души, като преди дни държавният глава издаде указ за правилата, по които ще бъдат назначени те. Квотите в новата комисия са: ГЕРБ – СДС – 4-има, с по трима са „Има такъв народ“ и БСП, по двама имат ДПС и „Демократична България“ и един представител ще има „Изправи се! Мутри вън!“.

Досега единствените ясни номинации са на Росица Матева от името на „Изправи се! Мутри вън!“ и на тримата досегашни членове от БСП, одобрени от Изпълнителното бюро – Емил Войнов е издигнат за зам.-шеф, Цветанка Георгиева и Силвия Стойчева.

Публичното изслушване на предложенията, направени от парламентарно представените партии и коалиции, се излъчва в реално време на интернет-страницата на президентската институция и можете да гледате тук.

По-рано днес президентът обяви, че публичното изслушване на самите кандидати ще е в петък, а очаква указът за назначаването на новата ЦИК да е обнародван на 11 май. Заедно с това тогава Радев ще разпусне парламента и ще насрочи изборите за 11 юли.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ