Скандал, Румен Радев, Манолова и Атанасова се счепкаха на „Дондуков“ 2

Румен Радев

Доколкото виждам ще се провежда жребий, ако има повече от една кандидатура за позицията председател или секретар. Недопустимо е ръководен орган да се избира чрез жребий. Тези кандидатури трябва да се избират в Народното събрание.

Това заяви Евгения Алексиева от коалиция ГЕРБ-СДС на консултациите при президента за сформиране на новия състав на ЦИК.

Тя подчерта, че е редно както народните представители, така и неправителствените организации да могат да разпитат кандидатите. „Това сега става по обратния път”, добави тя.

„Сякаш всичко е формално, за да се мине тази процедура”, каза Алексиева.

По думите й ГЕРБ са ощетени.

„Разбирам аргументите ви, но мястото и времето за тях е в пленарна зала на НС. Това, което казвате, го няма в закона. Аз правя каквото пише в него. Сигурен съм, че може да се дебатира много по механизма, но по някое време трябва да решим. Не можем да дебатираме до безкрай”, отвърна й Радев.

„Няма да избирам аз, като не ми е вменено от закона. Точно вашата партия отправя обвинения към мен, че си избирам състав преди президентските избори. Вие постигнете консенсус. Избирате вие, не аз. Ако си мислите, че този, който е отгоре, има феодални права като първа политическа сила, то трябва да се научите, че това не е удачно”, каза той.

„Ролята, която ви отреди законодателят, не ви съответства. Така изглеждат консултациите при един областен управител, г-н президент. Затова преди процедурата беше в парламента. Квотата на ГЕРБ никога не е предполагала мнозинство дори и преди, искам да подчертая“, заяви Десислава Атанасова от ГЕРБ.

„Ние все още мислим, че в парламентарната република има значение какъв е вотът на парламентарно представените партии и коалиции и съответно на коя от формациите хората са гласувани най-много доверие. Президентът явно се съгласи с новия закон, тъй като го обнародвахте с неналожено вето. Предлагам ГЕРБ да получи мястото на председател на ЦИК“, каза тя.

„Имаме номинации за председател, ако партиите не са съгласни, то нека това име участва в жребий“, заяви Атанасова.

Мая Манолова веднага призова от ГЕРБ да съобщят лицето, което предлагат и тогава то евентуално да бъде прието в зависимост от квалификацията му.

„Нашето предложение е господин Красимир Георгиев Ципов“, каза Атанасова.

На партия ИТН се пада квота от трима членове на ЦИК по новия Избирателен кодекс. Първото ни предложение е Камелия Стоянова Нейкова, второто – Елка Тодорова Стоянова, а третото Любомир Недялков Гаврилов“, заяви Виктория Василева от ИТН.

Тя предложи г-жа Нейкова за заместник-председател, но не и за председател.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ