След прегласуване: Партийната субсидия остава 8 лв.

Парламент

Мнозинството от депутати не позволиха партийната субсидия да падне от 8 лв. на 1 лв. Предложението на Има такъв народ, което предвиждаше промяна в Закона за политическите партии, бе гласувано на първо четене.

Преди същинското гласуване бе поискана поименна проверка от Мария Капон от Изправи се! Мутри вън!. Установи се наличие на кворум и предложението на хората на Слави Трифонов бе подложено на гласуване. При първия опит то бе прието. От ДПС обаче поискаха прегласуване. И при второто гласуване предложението за 1 лв. субсидия не бе одобрено.

Според анализа на ИТН, ако партийната субсия бъде намалена това ще доведе до над 21 млн. лева спестени на година. Партията на Слави поиска свиването на размера на субсидията като част от обещанията си към гражданите, които подкрепиха референдума им през 2016 г.

Опонентите на тази идея обаче предупреждават, че това е популизъм и крие риск.

Междувременно в парламента продължава гледането на искането на БСП за България за преизчисляване на старите пенсии от 1 юли.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ