Рецептите стават напълно електронни от 1-ви юни

Д-р Бойко Пенков

Крайният срок беше 1 май, но го удължават, за да могат всички болници да обновят софтуерите си. Личните лекари, аптеките и специалистите от доболничната помощ са готови с въвеждането им

От 100 000 издадени е-рецепти досега, само 3000 не са били изпълнени, съобщи зам. здравният министър Бойко Пенков

От 1 юни рецептите у нас ще се издават само електронно. Мярката трябваше да влезе в сила напълно от 1 май, но голяма част от болниците в страната все още не са готови с обновяването на нужния софтуер и затова крайният срок ще бъде удължен до 31 май.

Това съобщи в сряда заместник-здравният министър Бойко Пенков. Старт на проекта беше даден на 18 декември миналата година от зам. здравният министър и шеф на надзора на здравната каса Жени Начева. От тогава досега са издадени около 100 000 електронни рецепти, като само 3000 от тях не са били изпълнени.

През първия месец до 18 януари в системата се бяха включили 500 аптеки, показа проверка на „24 часа“ тогава. За изминалите 4 месеца обаче голяма част от личните лекари, специалистите и самите аптеки вече са успели да обновят софтуерите си и процесът по издаването на електронни рецепти върви все по-активно, обясни Пенков.

Пълната електронизация на рецептите трябваше да е факт от 1 май, но в болниците продължават да издават рецепти на хартия, които според сега разписаните изисквания не могат да бъдат изпълнени в аптеките, затова е необходима и промяна, която се очаква да бъде обнародвана в Държавен вестник още този петък.

„Решихме да удължим срока до 31 май и се надяваме това да е последно удължаване, за да могат колегите в болниците да въведат софтуера, който ще им бъде необходими и в отделенията да бъдат обучени какво се прави точно, за да може човек като напуска болницата или му изписват лекарства по време н болничния престой, те да бъдат изпълнение“, обясни Пенков.

До обнародването обаче аптеките няма да могат да изпълняват хартиени рецепти, издадени след 1 май, тъй като това ще бъде нарушение, каза председателят на Българския фармацевтичен съюз проф. Асена Сербезова. Тя изрази съмнение, че тези, които към днешна дата не са готови с обновяването на софтуерите си, ще успеят да се справят през следващите 3 седмици.

За да се подготвят по-добре и по-бързо болниците, лекарският съюз предвижда да проведе среща с болничните директори, съобщи д-р Нели Нешева, член на управителния съвет на съсловната организация.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ