Красимир Ципов от ГЕРБ – единствена номинация за шеф на ЦИК

Румен Радев, ЦИК консултации

Бившият зам.-вътрешен министър и ексдепутат от ГЕРБ Красимир Ципов е единственият номиниран за председател на новата ЦИК. Това стана ясно по време на консултациите на президента Румен Радев с парламентарно представените партии и коалиции за номиниране на членове на Централната избирателна комисия (ЦИК).

За зам.-шефове на ЦИК партиите номинираха: Камелия Нейкова (ИТН), Емил Войнов (БСП), Цветозар Томов (ДБ) и Росица Матева (ИМВ), секретар ще е Севинч Солакова (ДПС).

В новия състав на ЦИК вече ще са 15 души, като преди дни държавният глава издаде указ за правилата, по които ще бъдат назначени те. Квотите в новата комисия са: ГЕРБ – СДС – 4-има, с по трима са „Има такъв народ“ и БСП, с по двама – ДПС и „Демократична България“ и един представител ще има „Изправи се! Мутри вън!“.

Трябва да действаме експедитивно и отговорно, за да могат тези промени в Изборния кодекс да станат факт и ЦИК да влезе в своята роля в деня на разпускането на Народното събрание, обясни Радев в началото на консултациите. И обясни, че трябва ЦИК да има 60 дни да работи преди изборите.

Политическата логика на изборното законодателство диктува партиите да намерят консенсус при определянето на състава и ръководството на ЦИК, каза още държавният глава и призова за диалог и конструктивност.

Искам да разсея всякакви манипулации, че президентът посочва и избира ръководството на ЦИК. Затова тук са партиите, по закон парламентарно представените сили посочват кандидатите и ръководството. Президентът не решава, а единствено с акт обнародва решението на партиите, каза още държавният глава.

Аз няма да избирам никой, избирате вие и затова очаквам да няма спекулации, допълни Радев.

Начело на комисията, която ще проверява документите на номинираните за членове на ЦИК, е главният секретар на президентството Димитър Стоянов.

Ако има номинирани за председател повече от един кандидат, решението ще бъде взето чрез жребий.

Недопустимо е ръководен орган да бъде избиран чрез жребий. Ние сме парламентарна република и досега ЦИК, както и други държавни органи, са се избирали от Народното събрание, там се е провеждало и изслушването, заяви Евгения Алексиева от ГЕРБ-СДС. Тя попита и как ще има възможност да се зададат въпроси към номинираните за членове на ЦИК от страна на граждански организации, обяснявайки как досега е имало подобна възможност по време на изслушването на кандидатите от правната комисия на НС. Алексиева се противопостави и на метода за разпределение на мандатите в ЦИК, обяснявайки, че когато това се прави по метода за разпределяне на най-големия остатък, това ощетява само ГЕРБ-СДС. И поиска последният мандат да се определи чрез жребий между най-малките парламентарни сили.

Мястото на подобен дебат е в пленарната зала при приемане на закона. Аз изпълнявам това, което е разписано. Може да се дебатира по тази тема много, но по някое време трябва да отидем на избори, отвърна Радев. И обясни, че не би се съгласил дори най-малката партия в парламента да няма представител в ЦИК. Сигурно има и по-добри методи някъде, изпълнявам закона и няма да избирам аз. След като не сте посочили в закона как се избира председателя на ЦИК, няма да го избирам аз, категоричен бе президентът. Точно вашата партия ме обвинява за ЦИК, заради предстоящите избори. Не избирам аз, а вие. Ако не можете да постигнете консенсус – ще отидем на жребий, каза Радев.

Убеден съм, че сте отговорни партии и никой няма да предложи кандидат за председател на ЦИК или секретар, който не е професионалист, каза още Радев. Той обясни, че до 2014 г. консултациите и общественото изслушване са ставали пак при президента, след това са преместени в парламента.

Ролята, която би отреди Изборния кодекс, не ви съответства, г-н президент, това е роля на областен управител, заяви шефката на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова. Тя обясни, че досега никога не е имало мнозинство на най-голямата партия.

В парламентарната република има някакво значение какъв е вотът на парламентарно представените партии и тяхната тежест и на коя от партиите хората имат най-голямо доверие. Не сме съгласни с разпределението на местата в ЦИК, обяви още Атанасова. И предложи мястото на председател да е за най-голямата парламентарна група.

ГЕРБ предлага за шеф на ЦИК депутата и бивш зам.-министър на вътрешните работи Красимир Ципов.

За членове ГЕРБ-СДС предложи социолога Димитър Димитров, юриста Георги Славчев Баханов, юриста Йорданка Ганчева, и тримата са членове на ЦИК и досега.

„Има такъв народ“ предлага за зам.-председател Камелия Нейкова, която е магистър по право и от 2001 г. е в изборната администрация на различни нива, включително в ЦИК.

Другото предложение на ИТН е Елка Тодорова Стоянова, която също е юрист и от 2003 г. е част от изборните администрации на всички нива. Третото предложение е на проф. Любомир Недялков Гаврилов – доктор по математика със задълбочени познания по технологията и познаването на изборния процес от гледна точка пресмятане на резултати.

БСП предложи за зам.-шеф Емил Войнов, който е член на Общопартийната контролна комисия на партията и дългогодишен член на ЦИК.

Другите две имена на червените са изборният експерт на „Позитано“ 20 Цветанка Георгиева и дългогодишният член на ЦИК Силвия Стойчева.

Номинираните от ДПС са юристите Севин Солакова и Ерхан Чаушев, които и досега бяха членове на ЦИК. Предложението е Солакова да е секретар.

„Демократична България“ застъпва мнението, че трябва да се върви трайно към професионален състав на ЦИК, заяви Христо Иванов. Той обяви, че ДБ са били готови да подкрепят кандидат на ГЕРБ за председател на ЦИК, но не и сега номинирания Красимир Ципов, защото работил с Цветан Цветанов.

Кандидатурите на ДБ са на социолога Цветозар Томов, който беше член и на предишния състав на ЦИК до 2019 г., предлаган и за зам.-шеф, както и на доктора по математически анализи и приподавател Любомир Георгиев, който от 2005 г. досега е участвал в съставите на РИК и ОИК.

„Изправи се! Мутри вън!“ няма да подкрепи кандидатурата на Ципов, защото той няма опит в организацията на изборния процес. Имаше такова отношение в качеството му на зам.-министър и под негово ръководство честността на местните избори 2015 и 2019 г. и евровота 2019 г. бяха поставени под тежко съмнение, коментира Мая Манолова. И го обвини, че той и началниците му са се провалили в борбата с купуването на гласове. И обяви, че Ципов няма необходимия стаж.

Шефката на Обществения съвет към ЦИК Росица Матева е номинацията на „Изправи се! Мутри вън!“ за зам.-председател на ЦИК. Тя има професионална биография в изборния процес от най-ниско до най-високо ниво.

Да, не сме в парламента, където са разрешени подобни публични нападки към хора, които не са в тази зала. Не мога да възприема Манолова да говори за честност на вота, която сътвори Костинброд, отвърна й Атанасова. Трябва да уважаваме хората и кандидатурите.

Радев също призова да се изключат всякакви лични нападки. И призова дебатите да са в рамките на толерантния тон.

БСП също заявиха, че няма да подкрепят председател на ЦИК, излъчен от ГЕРБ. През годините партията е компрометирала изборния процес, обясни Иван Иванов.

Предложението на ГЕРБ да предложат зам.-министър на МВР в две правителства за председател на ЦИК е наистина предизвикателство и обида към избирателите, каза Манолова. И се опита да отговори за Костинброд, но Радев отне думата за реплики и дуплики. Така правите в парламента, но тук не е времето и мястото. От нас българите очакват да излъчите ЦИК, която да организира честни избори, обяви Радев.

Той приветства и обяви за признак на уважение и конструктивен дух решението, че партиите се обединяват около становището, че най-голямата парламентарна група трябва да има председател.

Ако вие имате нещо срещу Ципов, след като той съотвества на закона, аз такива доводи няма да приема, длъжен съм да изпълня закона, каза Радев. Не мога да установя противоречие със закона, обясни той, консултирайки се с правния си екип. Ако няма други предложения, няма да има жребий.

БСП призоваха „Има такъв народ“ да излъчат кандидат и обявиха на Радев, че всички останали партии не са подкрепили кандидата на ГЕРБ.

След като не се посочиха други кандидати за председател от вашите групи, ако се приеме тезата, че най-многочислената група трябва да има председател и няма други кандидати, това е, обобщи Радев. И заяви, че няма да кара никой партия да си преосмисля решението.

Ако не е наличе консенсус, жребий се предвижда само между останалите партии, които са направили предложение за председател.

В какво се превръща тази консултация? Някой да се превръща в адвокат на друга група и да го призовава за предложение. Не приемам някой да определя кандидатурите на ГЕРБ-СДС какви ще бъдат, никой не може да ни налага да си преосмислим номинациите, отвърна Десислава Атанасова. Ако някой ще си предлага кандидатура сега, то е ясно, че ще стане като демострация, като договорка, така, както бе направен Изборния кодекс. Ето ги камерите, избирайте си, ядоса се тя.

Публичните консултации казват точно това – че се обсъждат предложенията на партиите. Ние не възразяваме, че първата, втората и третата могат да излъчат предложения за председател, но това са позиции, които се излъчват с оглед на личността и професионалната биография. Нека чуем втората група дали има кандидатура, която отговаря на професионалната експертиза и да има опит в организацията на изборния процес, призова Мая Манолова.

Не сме склонни да приемем каквото и да било, предложено от ГЕРБ и тъй като липсва съгласие между политическите сили, трябва да отидем на вариант жребий, заяви Николай Хаджигенов.

В крайна сметка говорим за постигане на консенсус, когато има повече от едно предложение за председател. При само една номинация, за какъв жребий говорите, попита Евгения Алексиева от ГЕР. Това са правилата, направени от вас, обърна се тя към останалите.

Затова всяка партия се изказа и предложи или не кандидат, аз следвам правилата. Според тях няма смисъл да правим жребий. Може да направим, но ще има един плик, каза Радев. Поздрави всички, че са показали конструктивизъм и служебно отношение към най-голямата партия в Народното събрание.

Председател е кандидатът на ГЕРБ, доминиран от г-н Цветанов, който ще прави президентските избори на президента Радев, обобщи държавният глава. Мая Манолова напусна залата за консултации.

Консенсусът е ключа към това да повишим доверието в резултатите към тези избори, коментира Христо Иванов. Той обясни, че разбира, че назначаването на човек на ГЕРБ начело на ЦИК сваля тежестта от Радев. Изобщо не се водя от това, отговори президентът.

Иванов попита изискването за консенсус дали не допуска допълнително време между партиите, докато се консултират. Основата са предложенията, които парламентарните партии правят, те са определящият субект, а президентът само дава очертанията на процедурата, разтълкува закона проф. Емилия Друмева, която е правен съветник на държавния глава.

Радев благодари за кооперативността и консенсуса на партиите.

Така засега в ръководството на ЦИК са: председател Красимир Ципов (ГЕРБ-СДС), заместници: Камелия Нейкова (ИТН), Емил Войнов (БСП), Цветозар Томов (ДБ) и Росица Матева (ИМВ), секретар ще е Севинч Солакова (ДПС).

Вървят всякакви спекулации, че съм длъжен веднага да разпускам Народното събрание. Ако разпусна парламента в петък, това означава, че отиваме на избори на 4 юли. Новата ЦИК не може да се справи с хронограмата, вече сме изтървали сроковете, обясни Радев. Затова датата била 11 юли.

Публичното изслушване на самите кандидати ще е от 9 ч в петък, 7 май, а очаква указът за назначаването на новата ЦИК да е обнародван на 11 май. Заедно с това тогава Радев ще разпусне парламента и ще насрочи изборите за 11 юли.

Само така ще гарантираме организиран изборен процес, всички имат интерес от това, допълни президентът.

„24 часа“



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ