„К-19 кошмарът у нас пак се завръща“

Лъчезар Томов

Математикът Лъчезар Томов, който следи тенденциите в развитието на пандемията от коронавируса у нас, публикува данни за състоянието на заболяването. Според него добрите времена по отношение на отслабването на вируса може скоро да приключат.

„Днес говорих по БТВ (вчера, 4 май в сутрешния блок на bTV – бел. ред.), че все още имаме спад, но виждам първи признаци, че той може би приключва.

Нетният баланс в болниците, показващ разликата между изписани и приети стигна до минимума си на 27.04, след което се катери нагоре.

Той се изчислява като H(k)-H(k-1)+D(k)-D(k-1) – разликата между общия брой хоспитализирани днес и вчера, плюс новите починали, след което се усреднява“, пише експертът.

„Тъй като починалите сега не се докладват напълно и ще има корекции след празниците, всъщност балансът е по-положителен, отколкото графиката показва. Виждаме и тенденцията в процента позитивни при антигенните тестове, която показва повишаване.

PCR тестовете в последните дни не са надеждни заради резкия срив в броя им, който намалява и процента позитивни без това да отразява реалната картина.

Това засега е само хипотеза, тъй като трябват още данни, за да се види дали е трайна тенденция“, уточнява Томов.

„Относно пациентите в интензивни отделения – имаме покачване на средната възраст на новите случаи и процентът интензивни спрямо хоспитализирани (средно 8%) ще расте, оттам и смъртността няма да намалява толкова бързо, колкото самите нови случаи, дори и да няма повишен леталитет от британския вариант.

Повишаването на средната възраст не е за сметка на децата, които след отваряне на детските градини и училищата държат ниво над 4% (двойно на нивото при затворени училища), а за сметка на ниския процент на възрастовата група 20-29, което е лош признак за нашия контрол върху епидемията – това са най-активно разнасящите вируса заедно с гимназистите и с висок процент асимптомни.

Липсата им в резултатите показва, че ние тестваме само симптоматичните и тесен кръг техни контакти.

Това трябва да се промени и да се възприеме корейската методика за проследяване на контакти назад към първоизточниците на клъстерите.

След 24.12. има необясним спад на дела на 20-29 годишните в епидемията, който продължава и досега, който отразява и ефектите на мерките (заведения, дискотеки, университети), но все пак изглежда твърде голям, за да се обясни само с тях“, отбелязва Лъчезар Томов.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ