До всички родители: удължават учебната година в 303 училища

Училищна стая

Все още не е късно да се отмени националното външно оценяване (НВО – „малките матури“ – б.р.) в четвърти клас. Това е становище на Синдикат „Образование“.

Мнението им е основано на собствено проучване. Това е позицията на близо 90% участвали в проучването на синдиката. Електронното обучение беше успешно, ефективно по отношение на знания и учениците от всички етапи ще успеят да вземат целия тематичен материал.

Матурите и националното външно оценяване ще бъдат в редовна форма, без редуциране на учебния материал. От МОН не са заявили дали да се вслушат в предложението на браншовата организация за преосмисляне трудността на изпитите, заради дистанционното обучение, пишат от синдиката.

Припомняме, образователният министър Красимир Вълчев обяви, че матурите няма да отпаднат и учителите се движат по график на заложените теми.

Крайно време е всички ученици да се върнат в училище и при поява на заразени ученици или персонал да се прилага диференциран подход, категорични са от синдиката.

Те отчитат, че изминалата учебна година е била много трудна и невероятно предизвикателна. За съжаление учениците от 5 до 12 клас, които учиха предимно в ОРЕС, бяха жертва на ситуацията, като бяха лишени от възпитателната роля на социалните контакти с учители и ученици, бяха в плен на политически решения, а психологическите и физически вреди ще се поправят с месеци и години, категорични са от бранша.

Относно спекулациите за удължаване на учебната година, следва да се изясни, че в края на 2020 година, МОН даде възможност училищата по желание да се занимават с „проектни дейности“, вместо да преподават учебния материал. Това решение не беше обсъдено със социалните партньори, следователно не беше най-добрата стратегия, пишат от синдиката.

303 училища, които избраха три седмици да не учат през миналата година, разбираемо ще бъдат с удължена учебна година, за да предадат целия учебен материал.

За това на учениците от I до III клас се осигуряват три, а на останалите до VI клас – две учебни седмици, за преподаване на пропуснатия учебен материал, което се отнася за тези 303 училища.

Останалите, близо 80% от училищата, които са учили без прекъсване, трябва да приключат в срок. Бележниците могат да се раздадат с приключване на часовете по училищния учебен план или на следващия ден. Възможни са компесаторни дейности, за преодоляване на дефицити и допълнителни занимания по интереси, които не са задължителни, но могат да се организират по преценка на училището.

За учениците тези занимания и дейности, категорично не са задължителни и зависят от тяхното желание, желанието на техните родители, като се провеждат при възможна организация от образователната институция.

От синдаката уверяват, че ще следят стриктно и ще предприемат дисциплинарни производства към училищни директори и началници на Районните управления по образование (РУО), които се опитват да удължават учебното време. Учениците учиха упорито при по – трудни и специфични условия и не е добро педагогическо решение насилствено да им се отнема от ваканцията, се казва в становището.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ