Преговори за 1,5 млрд. лв. за нови БТР-и оставят на служебното правителство

Румен Радев

Доклад, който предлага правителството да плати почти 1,5 млрд. лв. на военните заводи ТЕРЕМ, за да построят 150 бронирани бойни машини за Сухопътните войски, е внесъл в Министерския съвет вицепремиерът и министър на отбраната в оставка Красимир Каракачанов.

Според анализа на ТЕРЕМ било напълно възможно българските държавни заводи да построят новите БТР-и за армията и да се вместят в одобрената от парламента сума от 1,2 млрд. лв. без ДДС, съобщи Каракачанов в четвъртък на въпрос на “24 часа”.

България обаче ще

трябва да

договори

доставка на

шасита и

оръдейни

куполи

с производители от други държави, за да се случи проектът за български бронирани машини, уточни той. И тези преговори трябвало да проведе служебното правителство.

Кабинет на президента Румен Радев обаче няма да може да подпише финалните договори, убеден е Каракачанов. Според вицепремиера в оставка от даването на съгласие на правителството новите бронирани машини да се правят от ТЕРЕМ до подписването на договор ще минат поне 4 месеца.

До пряко договаряне на производството на нови бронирани машини за пехотата със заводите ТЕРЕМ се стигна, след като военните не успяха да завършат конкурса за покупка на готови машини, който се точи повече от 4 г. До финалния етап бяха допуснати две оферти – на финландската фирма “Патриа” и на произвеждащата в Швейцария многонационална корпорация “Дженерал Дайнамикс”. И двете оферти бяха с оръдейни куполи от Израел, но на различни компании. Заради високите изисквания на военните за задвижване 8 х 8 и висок клас бронировка обаче и

двете

предложения

надхвърляха

чувствително

бюджета от

1,5 млрд. лв.

Едното – с над 500 млн. лв., а второто с близо милиард, твърдят източници на “24 часа” от военното министерство.

Каракачанов вече възложи без конкурс на ТЕРЕМ модернизацията на танковете Т-72, което засега е на стойност 80 млн. лв. Там също се търси международен партньор, който да модернизира куполите, оръдията и електрониката на съветските танкове по стандартите на НАТО.

С пряко договаряне 50 млн. лв. пък бяха дадени на частната фирма от Самоков “Самел-90”, за да произведе бронирани машини за специалните сили.

Това е вторият голям проект за модернизация на армията, който правителство на Бойко Борисов оставя да бъде довършен от служебен кабинет на Румен Радев. През 2017 г. правителството с премиер Огнян Герджиков бе принудено да одобри класирането на офертите за покупка на нов изтребител, където победител се оказаха шведите от “Грипен”. С началото на третото правителство на Бойко Борисов обаче за решението на кабинета бе направена анкетна комисия в парламента, а сделката за изтребителите се върна в начална фаза. В резултат на тези действия България реши да закупи 8 чисто нови изтребителя F-16 от САЩ, като предплати над 2 млрд. лв.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ