Слави Трифонов даде първото си интервю от месеци, даде отговори

Слави Трифонов

Лидерът на „Има такъв народ“ (ИТН) Слави Трифонов най-накрая реши да говори за политическата обстановка в страната, идващите извънредни парламентарни избори, случващото се в партията му и Народното събрание (НС).

За първи път той не използва фейсбук профила си за това, а гостува в предаването „Политически НЕкоректно“ по БНТ.

Защо се покриха ИТН и Слави с тайнственост
„Тайнственост ми звучи все едно става дума за нещо свързано с литература, картини и т.н. Няма тайнственост, има логично поведение – след като медиите са такива, то защо трябва да се дават интервюта.

Човек дава интервю, когато има какво да каже. Аз в продължение на много години съм говорил много. Самият аз съм правил много интервюта“, заяви Трифонов в отговор на това защо коментира нещата само от фейсбук профила си.

„Ето ти пример защо сме на 112-то място по свобода по словото. Този, който отиде в Комисията на Манолова – цялата интернет е взривен, а националните медии се правят, че го няма. Това, което каза той звучи ли като за една нормална държава. Как е възможно това?“, каза още той.

„Какво стратегическо има в това, което правим? Какво стратегическо има в морала, в свободата на словото?

Начинът на изразяване вече е интернет, защото там си напълно свободен. Това е избор! Ако някой не го е разбрал това, то…“, оправда се Трифонов.

Изборите
„Ще видиш какво ще се случи. След като изборът е в мен и в моите колеги, резултатът ще бъде такъв – повече от ясен.

Какво е това условно наклонение „ако спечелим изборите“? Не мога да отговарям „ако“… „когато-тогава“ – така Трифонов отговори на въпрос дали ще е министър-председател, ако партията му спечели извънредните избори

„Тръгнах да правя партията, защото отказаха да признаят референдума, а не защото ми се става политик. Не съм мислил да ставам депутат. Трябваше да реша – и аз реших.

В следствие на този ход – не може да отречеш, че сега ситуацията е много различна. Трябва да бъде изтрито и изчегъртано това, което направи ГЕРБ. Независимо кога, но това нещо ще се махне“, закани се Трифонов.

Коалиции
Лидерът на ИТН бе попитан и с кои партии ще се коалира след предсрочните парламентарни избори: „Зависимост от това, което реши суверенът. Това ще стане ясно след 11 юли. Не искам да бягам от никакви въпроси, но не се знае дали народът ще реши същото“.

„БСП е била най-слабата и беззъба опозиция, която е съществувала. Нинова казва, че няма да си подава оставката за загубата на изборите на партията й – това видиш ли нея не я касае, а ги касае хората около нея

БСП е част от цялото това статукво. Доказателство за това е когато онзи ден заедно с ГЕРБ и ДПС решиха да бойкотират парламента, защото така им отърва“, така Трифонов отвърна на въпрос защо не приеха подкрепа от БСП.

Какво е ИТН
Водещият попита лидерът на ИТН каква е ориентацията на „Има такъв народ“ и ето какво каза той: „Това ляво-дясно отдавна се е размило. Съвременният свят в съвсем различен сега – така е според мен. Ако трябва да определим поведението на ИТН е да го наречем практично. Но практично в интересите на суверена.

Не е ляво, не е дясно, не е център – тези понятия са овехтели. Но иначе от една гледна точна аз съм десен!“.

Конфликтите Запад-Русия-България
„Мисля, че с това трябва да се занимават професионалисти. Аз правя всичко възможно да има такива хора – които знаят какво правят, а не избрани политически фигури. Интересите на суверена трябва да бъдат защитавани. Мисля, че в България има хора, които имат достатъчно добри качества, за да взимат такива решения.

Аз съм емоционално обвързан с Русия, заради това, че съм израснал в Плевен – град на българо-руската дръжба, и знаете там колко руски военни са загинали. Но моето разбиране е, че България е част от Европейския съюз (ЕС) и това, което е добре за ЕС е добре и за България.

Трябва да бъдем лоялни партньори на ЕС и НАТО. При всички положения, когато си лоялен на една кауза ще се противопоставиш на друга…“, каза Трифонов за това какво е мнението му за международната обстановка и къде е мястото на България.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ